Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z wodą w której rozpuszczamy drożdże, sól i olej. Dobrze zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody razem z liśćmi laurowymi, jałowcem, pieprzem. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy na ogniu do zmięknięcia. Odcedzamy. Studzimy i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i na oleju podsmażamy na dużej patelni. Dodajemy do niej odciśniętą z wody i pokrojoną drobno kapustę i grzybki. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy pierogi. Nakładamy farsz, szczelnie zlepiamy. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze