Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Rumiane drożdżowe pierożki z tradycyjnym nadzieniem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów.

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej
    30g drożdży
    3 łyżki oliwy
    ½ łyżeczki soli
    ¾ szklanki letniej wody

    Farsz:
    700g kapusty kiszonej
    100g suszonych grzybów
    2 cebule
    2 liście laurowe
    3 ziarenka jałowca
    3 ziarenka pieprzu
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia

    1 jajko do smarowania
    1 łyżeczka maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Przystawki

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 1. Mąkę łączymy z wodą w której rozpuszczamy drożdże, sól i olej. Dobrze zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody razem z liśćmi laurowymi, jałowcem, pieprzem. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy na ogniu do zmięknięcia. Odcedzamy. Studzimy i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i na oleju podsmażamy na dużej patelni. Dodajemy do niej odciśniętą z wody i pokrojoną drobno kapustę i grzybki. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy pierogi. Nakładamy farsz, szczelnie zlepiamy. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować