Drożdżowe bułki z makiem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bułeczki drożdżowe z pyszną masą makową.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    mąka pszenna Typ 450 25 dag
    drożdże 2 dag
    masło 5 dag
    jajka kurze 1 szt.
    żółtka 1 szt.
    cukier 2 łyżki
    śmietana 30-36% 5 łyżek
    aromat waniliowy kilka kropel

    Masa makowa:

    suchy mielony mak 50 dag
    mleko 2 szklanki
    miód 4 łyżki
    masło 2 łyżki
    orzechy włoskie 5 dag
    rodzynki 5 dag
    aromat migdałowy
    kandyzowana skórka pomarańczy 1 łyżka
    jajko kurze 1 szt.

    Lukier:

    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Drożdżowe bułki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe bułki z makiem. 1. Wykonanie masy makowej:

    Zagotowujemy mleko z masłem i miodem, wsypujemy zmielony suchy mak. Gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i aromat migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. po skończonym gotowaniu przykrywamy garnczek pokrywką i niech pod przykryciem studzi się. Do ostudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko,mieszamy wszystko. Z tego przepisu masy makowej wystarczy na trzy strucle, ja do bułek użyłam 1/3 masy makowej.
  • Drożdżowe bułki z makiem. 2. Wykonanie lukru:

    Z białka ubijamy pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.
  • Drożdżowe bułki z makiem. 3. Wykonanie bułek:

    Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i dodatkowo 1 żółtko. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny placek o grubości pół centymetra. Rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową. Tak przygotowane placek ciasta zwijamy w roladę. Roladę kroimy w plastry o grubości około 6 centymetrów, środki plastrów ugniatamy rączką patki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut. Upieczone bułeczki studzimy. Ostudzone lukrujemy i posypujemy posypką.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować