Domowy makaron do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, posolić i wyrabiać ciasto, dodać odrobinę wody-tak by ciasto dobrze się kleiło ale nie może być ani za rzadkie ani mocno gęste. Musi dać się luźno wałkować. Z wyrobionego ciasta wałkować 3 bardzo cienkie placki i rozłożyć na ściereczkach. Niech chwile ''odpoczną'' wtedy będzie lepiej je kroić.
2.Po chwili bierzemy pierwszy placek, posypujemy mąką i rozcieramy ją, a placka zwijamy w rulon, jak naleśnika.
3.Kroimy cienkie kluseczki, co chwilę roztrzepując je ręką, by się nie kleiły. Makaron można pokroić maszynką do makaronu, nawet taką mam, ale rodzinnie przyjęło się ręczne krojenie.
4.Po skrojeniu wszystkich placków, zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Na wrzątek rzucać kluseczki. Gotować do ''wypłynięcia na wierzch''. Odcedzić i hartować zimną wodą.
Porady
Surowy makaron świetnie nadaje się do suszenia, można wtedy przełożyć go do papierowej torby i ugotować wtedy, kiedy tylko najdzie nas na to ochota.
Komentarze