Domowy makaron do lazanii, bez maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie w środku i wbijamy jajka. Zarabiając do środka (jak ciasto na pierogi), mieszamy jajka z mąką. Dolewamy odrobinę wody i dość szybko wyrabiamy ciasto (dzięki temu będzie bardziej miękkie).
Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą wałkujemy na cieniutki placek (podsypujemy mąką cały czas), aż będzie lekko przezroczysty. Następnie kroimy ciasto w płaty lazanii (można robić szersze, węższe, ja dopasowałam po prostu do naczynia do zapiekania ;)).
Makaron można dodatkowo blanszować przez dwie minuty przed układaniem w żaroodpornym naczyniu, ja jednak włożyłam taki 'surowy' i był pyszny. ;)
Porady
Do mąki można dodać zioła lub chilli i stworzyć smakowy makaron. ;)
Komentarze