PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Domowy makaron do lazanii, bez maszynkihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/28/05810b6f5437ddb2d70381825ae637818f30eaca.jpeg21001395http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-makaron-do-lazanii-bez-maszynki-1
3 szklanki pszennej mąki
4 wiejskie, duże jajka
pół kieliszka wody
mąka do podsypywania
Sposób przygotowania przepisu:
Domowy makaron do lazanii, bez maszynki
1.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie w środku i wbijamy jajka. Zarabiając do środka (jak ciasto na pierogi), mieszamy jajka z mąką. Dolewamy odrobinę wody i dość szybko wyrabiamy ciasto (dzięki temu będzie bardziej miękkie).
Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą wałkujemy na cieniutki placek (podsypujemy mąką cały czas), aż będzie lekko przezroczysty. Następnie kroimy ciasto w płaty lazanii (można robić szersze, węższe, ja dopasowałam po prostu do naczynia do zapiekania ;)).
Makaron można dodatkowo blanszować przez dwie minuty przed układaniem w żaroodpornym naczyniu, ja jednak włożyłam taki 'surowy' i był pyszny. ;)
Porady
Do mąki można dodać zioła lub chilli i stworzyć smakowy makaron. ;)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze