Domowy makaron do lazanii, bez maszynki

4.28 (217 ocen)

  • 15 min

Wszystko co domowe jest lepsze, ale makaron przebija wszystko! ;)

  • 15 min

Składniki:

  • 3 szklanki pszennej mąki
    4 wiejskie, duże jajka
    pół kieliszka wody
    mąka do podsypywania
Wystaw ocenę:

4.28 (217 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dania z makaronem

Domowy makaron do lazanii, bez maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie w środku i wbijamy jajka. Zarabiając do środka (jak ciasto na pierogi), mieszamy jajka z mąką. Dolewamy odrobinę wody i dość szybko wyrabiamy ciasto (dzięki temu będzie bardziej miękkie).

    Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą wałkujemy na cieniutki placek (podsypujemy mąką cały czas), aż będzie lekko przezroczysty. Następnie kroimy ciasto w płaty lazanii (można robić szersze, węższe, ja dopasowałam po prostu do naczynia do zapiekania ;)).

    Makaron można dodatkowo blanszować przez dwie minuty przed układaniem w żaroodpornym naczyniu, ja jednak włożyłam taki 'surowy' i był pyszny. ;)

Porady

Do mąki można dodać zioła lub chilli i stworzyć smakowy makaron. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować