Domowy makaron do rosołu

4.99 (197 ocen)

Jest najlepszy, nie ma sobie równych.

Składniki:

  • Ok. ½ kg mąki pszennej
    4 całe jajka
    Łyżeczka soli
    ¼ szklanki letniej wody

Wystaw ocenę:

4.99 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki usypać kopczyk na stolnicy.
  • 2. Zrobić w nim wgłębienie/Do środka wbić jajka, wsypać sól i wlać wodę.
  • 3. Wszystko połączyć i zagniatać ręką do uzyskania miękkiego, sprężystego ciasta.
  • 4. Podzielić je na kilka porcji i po kolei rozwałkowywać na jak najcieńsze placki.
  • 5. Rozłożyć je na czystych ściereczkach, oprószyć lekko mąką i pozostawić na 5-10 minut.
  • 6. Gdy lekko przeschną, posypać z obu stron mąką i pokroić wzdłuż na 2-4cm paski .
  • 7. Paski ułożyć jeden na drugim i kroić w poprzek.
  • 8. Makaron rozsypać na stolnicy.
  • 9. Gotować w osolonej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować