Przepis przysłała Izabela Pawelec. Podajemy jako przystawkę lub dodatek do obiadu. Pysznie smakują polane sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.
Cukinie z serem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy nasiona, nie obieramy. Oprószamy vegetą.
2.Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne. Cebule obieramy. Paprykę, cebule i mozzarellę kroimy w małą kostkę. Wbijamy jajko i mieszamy. Farszem napełniamy cukinie.
3.Cukinie układamy w podłużnym naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do
temperatury 180 °C (bez termoobiegu do 200 °C). Wstawiamy
naczynie. Pieczemy ok. 50 minut. Następnie naczynie odkrywamy i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.
Komentarze