Ciasto tortowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pamiętam czasy kiedy byłam mała i każdy tort przygotowywany w domu był przełożony masą maślaną. Zatęskniłam za tym smakiem

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    5 jajek
    2 kostki dobrego masła
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki kakao
    Poncz:
    1 szklanka wody
    4-5 łyżeczek cukru
    aromat rumowy lub rum do smaku
    Dodatkowo:
    słoik dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaśnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżemy Kawy

Ciasto tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe 1. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie łączymy (najlepiej za pomocą szpatułki).

    Formę 25xx36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
  • Ciasto tortowe 2. Masa maślana:

    Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Studzimy.

    Jajka ubijamy na puch z dodatkiem cukru (powinny kilkukrotnie powiększyć swoją objętość). Stopniowo dodajemy miękkie masło i ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczoną kawę i kakao. Krótko miksujemy do połączenia.
  • Ciasto tortowe 3. Poncz:

    We wrzątku rozpuszczam cukier, studzimy. Dodajemy do smaku aromat rumowy lub rum.
  • Ciasto tortowe 4. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem porzeczkowym. Wykładamy połowę masy maślanej i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy ponczem i rozprowadzamy resztę masy.

    Wierzch ozdabiamy wg uznania: owocami, startą czekoladą, prażonymi migdałami itp.

    Ciasto wstawiamy do lodówki i pozostawiamy najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa Masa kawowa Masa maślana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować