Ciasto tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie łączymy (najlepiej za pomocą szpatułki).
Formę 25xx36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
2.Masa maślana:
Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Studzimy.
Jajka ubijamy na puch z dodatkiem cukru (powinny kilkukrotnie powiększyć swoją objętość). Stopniowo dodajemy miękkie masło i ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczoną kawę i kakao. Krótko miksujemy do połączenia.
3.Poncz:
We wrzątku rozpuszczam cukier, studzimy. Dodajemy do smaku aromat rumowy lub rum.
4.Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem porzeczkowym. Wykładamy połowę masy maślanej i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy ponczem i rozprowadzamy resztę masy.
Wierzch ozdabiamy wg uznania: owocami, startą czekoladą, prażonymi migdałami itp.
Ciasto wstawiamy do lodówki i pozostawiamy najlepiej na całą noc.
Komentarze