Ciasto tortowe wielosmakowe

  • wyświetlono: 457 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, jest wilgotne, owocowe, pyszne.

Bo-Bożena
  • 25 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Wymiary blachy - 24/35cm

Biszkopt orzechowy :
5 jajek
1,5 łyżki maki
1,5 łyżki bułki tartej
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g orzechów włoskich mielonych

Biszkopty:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Ciasto kokosowe;
5 białek
1 szkl cukru
200g wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1l mleka
450g masła
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
op cukru z prawdziwą wanilią
200g cukru
100g rodzynek
ananasy w puszce
brzoskwinie w puszce
czekolada deserowa
2 łyżki kakao
50ml spirytusu

Do nasączenia biszkoptów:
1/2 szkl jasnej herbaty z cytryną.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto tortowe wielosmakowe

  • 1. Biszkopt orzechowy :
    Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
  • 2. Biszkopt jasny i ciemny:
    Jaja ubić z cukrem na puszysty krem.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
    Upiec 2 biszkopty.
    Piec około 30 minut w 175*C.
  • 3. Ciasto kokosowe:
    Białka ubić na sztywno, dosypując porcjami cukier, ubijać aż cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny.
    Wiórka zmieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek, wymieszać.
    Ciasto piec około 40 minut w 175*C.
  • 4. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilia, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną,wlać szkl mleka, dokładnie wymieszać, resztę mleka zagotować, nas gotujące wlać rozmieszane żółtka, budyń wystudzić, masło utrzeć, dodać po łyżce wystudzony budyń, dodać spirytus, masę podzielić na trzy części, do jednej dodać pokrojone i dobrze odsączone brzoskwinie, do drugiej pokrojone i odsączone ananasy, do trzeciej sparzone wcześniej rodzynki, kakao i pokrojoną czekoladę.
  • 5. Przed przełożeniem ciasta biszkopt jasny i ciemny nasączyć.
    Przełożenie ciasta:
    biszkopt ciemny-masa z brzoskwiniami-biszkopt kokosowy-masa z kakao- biszkopt orzechowy-masa z ananasem-biszkopt jasny

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ananasorzechyrodzynkikokosWielkanocbrzoskwinieświętakakaokomuniaboże narodzenieciasto z masąciasto bakalioweciasto warstwoweciasto na imieninytoryciast na impreze

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto tortowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto tortowe

Nasączone syropem z brzoskwiń delikatne...

Ciasto tortowe

Dodane przez: dragonik7

Ciasto tortowe

Pamiętam czasy kiedy byłam mała...

ciasto INKA

Dodane przez: Magda_Z

Ciasto tortowe INKA

Pyszne, rozpływające się w ustach...

TORTOWE SEROWO-JAGODOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TORTOWE SEROWO-JAGODOWE

Ciasto z dwoma różnymi biszkoptami...

Ciasto tortowe serowo-krówkowe

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto tortowe serowo-krówkowe

Ciasto biszkoptowe z nadzieniem...

image-0f15dqm

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Kostka tortowa

Ciasto w sam raz na święta,pełne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE