Ciasto tortowe wielosmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy :
Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
2.Biszkopt jasny i ciemny:
Jaja ubić z cukrem na puszysty krem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Upiec 2 biszkopty.
Piec około 30 minut w 175*C.
3.Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywno, dosypując porcjami cukier, ubijać aż cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny.
Wiórka zmieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek, wymieszać.
Ciasto piec około 40 minut w 175*C.
4.Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilia, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną,wlać szkl mleka, dokładnie wymieszać, resztę mleka zagotować, nas gotujące wlać rozmieszane żółtka, budyń wystudzić, masło utrzeć, dodać po łyżce wystudzony budyń, dodać spirytus, masę podzielić na trzy części, do jednej dodać pokrojone i dobrze odsączone brzoskwinie, do drugiej pokrojone i odsączone ananasy, do trzeciej sparzone wcześniej rodzynki, kakao i pokrojoną czekoladę.
5.Przed przełożeniem ciasta biszkopt jasny i ciemny nasączyć.
Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny-masa z brzoskwiniami-biszkopt kokosowy-masa z kakao- biszkopt orzechowy-masa z ananasem-biszkopt jasny
Komentarze