Ciasto tortowe wielosmakowe

5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, jest wilgotne, owocowe, pyszne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary blachy - 24/35cm

    Biszkopt orzechowy :
    5 jajek
    1,5 łyżki maki
    1,5 łyżki bułki tartej
    100g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100g orzechów włoskich mielonych

    Biszkopty:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Ciasto kokosowe;
    5 białek
    1 szkl cukru
    200g wiórek kokosowych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1l mleka
    450g masła
    5 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    op cukru z prawdziwą wanilią
    200g cukru
    100g rodzynek
    ananasy w puszce
    brzoskwinie w puszce
    czekolada deserowa
    2 łyżki kakao
    50ml spirytusu

    Do nasączenia biszkoptów:
    1/2 szkl jasnej herbaty z cytryną.
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto tortowe wielosmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy :
    Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
  • 2. Biszkopt jasny i ciemny:
    Jaja ubić z cukrem na puszysty krem.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
    Upiec 2 biszkopty.
    Piec około 30 minut w 175*C.
  • 3. Ciasto kokosowe:
    Białka ubić na sztywno, dosypując porcjami cukier, ubijać aż cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny.
    Wiórka zmieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek, wymieszać.
    Ciasto piec około 40 minut w 175*C.
  • 4. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilia, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną,wlać szkl mleka, dokładnie wymieszać, resztę mleka zagotować, nas gotujące wlać rozmieszane żółtka, budyń wystudzić, masło utrzeć, dodać po łyżce wystudzony budyń, dodać spirytus, masę podzielić na trzy części, do jednej dodać pokrojone i dobrze odsączone brzoskwinie, do drugiej pokrojone i odsączone ananasy, do trzeciej sparzone wcześniej rodzynki, kakao i pokrojoną czekoladę.
  • 5. Przed przełożeniem ciasta biszkopt jasny i ciemny nasączyć.
    Przełożenie ciasta:
    biszkopt ciemny-masa z brzoskwiniami-biszkopt kokosowy-masa z kakao- biszkopt orzechowy-masa z ananasem-biszkopt jasny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.55 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto tortowe-wielowarstwowe

4.55 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto tortowe- wielowarstwowe

Magster Ciasto na różne okazje 2 godz.

To może cię zainteresować