REKLAMA

Ciasto tortowe wielosmakowe

wyświetlono: 742 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 1

Ciasto trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, jest wilgotne, owocowe, pyszne.

opublikowany: 14.04.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary blachy - 24/35cm

    Biszkopt orzechowy :
    5 jajek
    1,5 łyżki maki
    1,5 łyżki bułki tartej
    100g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100g orzechów włoskich mielonych

    Biszkopty:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Ciasto kokosowe;
    5 białek
    1 szkl cukru
    200g wiórek kokosowych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1l mleka
    450g masła
    5 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    op cukru z prawdziwą wanilią
    200g cukru
    100g rodzynek
    ananasy w puszce
    brzoskwinie w puszce
    czekolada deserowa
    2 łyżki kakao
    50ml spirytusu

    Do nasączenia biszkoptów:
    1/2 szkl jasnej herbaty z cytryną.
Ocena:

(średnia 5 z 195 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy :
    Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
  • 2. Biszkopt jasny i ciemny:
    Jaja ubić z cukrem na puszysty krem.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
    Upiec 2 biszkopty.
    Piec około 30 minut w 175*C.
  • 3. Ciasto kokosowe:
    Białka ubić na sztywno, dosypując porcjami cukier, ubijać aż cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny.
    Wiórka zmieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek, wymieszać.
    Ciasto piec około 40 minut w 175*C.
  • 4. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilia, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną,wlać szkl mleka, dokładnie wymieszać, resztę mleka zagotować, nas gotujące wlać rozmieszane żółtka, budyń wystudzić, masło utrzeć, dodać po łyżce wystudzony budyń, dodać spirytus, masę podzielić na trzy części, do jednej dodać pokrojone i dobrze odsączone brzoskwinie, do drugiej pokrojone i odsączone ananasy, do trzeciej sparzone wcześniej rodzynki, kakao i pokrojoną czekoladę.
  • 5. Przed przełożeniem ciasta biszkopt jasny i ciemny nasączyć.
    Przełożenie ciasta:
    biszkopt ciemny-masa z brzoskwiniami-biszkopt kokosowy-masa z kakao- biszkopt orzechowy-masa z ananasem-biszkopt jasny
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

ciasto Dodane przez: Anitka0804


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Ciasto wielosmakowe

Dla wielbicieli ciast słodkich :-) Doskonała dawka energii na cały dzień

kategoria: Ciasta Desery krem Ciasto opublikowany: 15.09.2015 | wyświetlono: 3862 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto tortowe

Nasączone syropem z brzoskwiń delikatne biszkopty , przełożone masą budyniową z owocami ..........

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 23.04.2017 | wyświetlono: 11795 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE