ciasto Rozkosz

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Świetne lekkie, orzeźwiające i pięknie prezentujące się ciasto. Idealne na przyjęcia oraz do niedzielnej kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    masa jogutrowa:
    duży jogurt grecki 400g -500g
    2 galaretki truskawkowe
    500 ml wrzątku

    biszkopty okrągłe 1 opakowanie

    mus jabłkowy
    1 kg jabłek - dowolnych
    2 galaretki pomarańczowe + 1 czubata łyżka żelatyny
    100 ml wody

    pianka:
    1 śnieżka
    1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
    200 ml zimnego mleka
    250 ml wrzątku

    dekoracja:
    ja użyłam pomarańczy, tartej czekolady oraz owocu granata,
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt
    - oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę na sztywno,
    - dodawać po łyżce cukru i po 1 żółtku, dalej ubijać, dodać cukier waniliowy,
    - dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć za pomocą łyżki
    - gotowe ciasto wylać na formę 25/36 cm wyłożoną papierem do pieczenia
    - wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na 20-25 minut

    masa jogutrowa:
    - galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia,
    - jak tylko galaretka zaczyna tężeć łączymy ją z jogurtem greckim za pomocą miskera,
    - masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt,

    biszkopty okrągłe:
    - na masę jogurtową układamy biszkopty okrągłe 180g
    - ciasto wkładamy do lodówki i szykujemy kolejną warstwę

    mus jabłkowy:
    - jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne pokroić w kostkę
    - przełożyć do garnka, wlać wodę
    - gotować na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając
    - za pomocą tłuczka do ziemniaków, bądź blendera rozdrobnić jabłka, dodać galaretki i delikatnie mieszać z jabłkami na malutkim ogniu do rozpuszczenia się galaretek -OSTROŻNIE żeby się nie poparzyć
    - wystudzić, jak masa jabłkowa zaczyna gęstnieć wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na 30 minut,

    pianka:
    - galaretkę rozpuścić i ostudzić
    - do wysokiego naczynia wlać mleko i dodać śnieżkę, ubić za pomocą miksera, na koniec ubijania dodać wystudzoną galaretkę, połączyć i wyłożyć na ciasto

    dekoracja:

    ja użyłam pomarańczy, tartej czekolady oraz owocu granata,
    gotowe ciasto wstawiłam na noc do lodówki,
    uwagi polecam ciasto "przekładać warstwami" w blaszce do pieczenia wyłożonej 2 razy papierem do pieczenia, łatwiej nam później będzie wyjąć i kroić gotowe ciasto

Porady

uwagi polecam ciasto "przekładać warstwami" w blaszce do pieczenia wyłożonej 2 razy papierem do pieczenia, łatwiej nam później będzie wyjąć i kroić gotowe ciasto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chałwowa rozkosz

4.47 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto chałwowa rozkosz

daga19888 Kruche ciasto i chałwa to coś wspaniałego

To może cię zainteresować