Ciasto orzechowe z masą serową

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To bardzo smaczne orzechowo-korzenne ciasto, przełożone masą gotowaną z sera i orzechów.Szybkie do wykonania , pełna duża blacha.Przy świątecznym stole ucieszy wielu biesiadników.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    75 dag. mąki
    35 dag. margaryny
    30 dag. cukru pudru
    2 żółtka
    1 szklanka mielonych orzechów
    4 łyżki miodu płynnego
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka przyprawy korzennej
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka sody
    Masa:
    1 kg. sera trzykrotnie mielonego
    1 szklanka orzechów mielonych
    20 dag. masła
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    3 jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia
    5 łyżek posiekanych orzechów do posypania
    Polewa:
    10 dag. czekolady deserowej
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto orzechowe z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na trzy części, wałkuje, układam w blaszkach, piekę w temp. 180 stopni przez 20 minut każdy. Studzę.
  • jk 2. Masło roztapiam. Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodaje mąkę ziemniaczaną, ser i orzechy, łączę na jednolitą masę, wlewam do masła, gotuję na małym płomieniu ok. 10 minut[ciągle mieszając].
  • jk 3. Gorącą masą przekładam upieczone wcześniej placki. Placki nakrywam papierem, książką i odstawiam na noc.
  • jk 4. Czekoladę roztapiam z mlekiem, polewam ciasto. Całość posypuję posiekanymi orzechami.

Porady

Placki do ciasta najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować