REKLAMA

Orzechowe ciasto z serową masą i wiśniowym dżemem

wyświetlono: 450 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Lekkie , aromatyczne , smaczne ciasto , doskonałe na deser w gronie rodziny czy znajomych :)Wykonanie nie sprawia trudności , a dostępne składniki to dodatkowy plus by je przygotować :)

opublikowany: 19.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mielonych orzechów włoskich
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Masa serowa :
    1 kilogram trzykrotnie mielonego twarogu
    4 łyżki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżka żelatyny
    2 szklanki wrzącej wody
    1 łyżka cukru z ekstraktem wanilii
    Dodatkowo :
    3 łyżki dżemu z wiśni
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
Ocena:

(średnia 5 z 6 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Orzechowe ciasto z serową masą i wiśniowym dżemem 1. Jajka , sól , cukier i cukier z wanilią miksuję na puch , ciągle miksując dodaję olej i orzechy . Do masy dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , mieszam , przekładam do blaszki . Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • Orzechowe ciasto z serową masą i wiśniowym dżemem 2. Ciasto ścinam tak , by ciasto wyrównać . Ściętą górkę rozdrabniam placami , będzie do osypania ciasta . Pozostałe ciasto przekrawam na dwa placki , jeden wkładam do blaszki .
  • Orzechowe ciasto z serową masą i wiśniowym dżemem 3. Galaretkę mieszam z żelatyną , zalewam wrzącą wodą , mieszam do rozpuszczenia składników , studzę . Ser miksuję z cukrem , cukrem z wanilią , ciągle miksując dodaję gęstniejącą galaretkę . 3/4 masy wylewam na przygotowany placek , nakrywam drugim plackiem , lekko dociskam . Do pozostałej masy dodaję dżem , miksuję , wykładam na drugi placek .
  • 4. Wierzch ciasta osypuję rozdrobnionym ciastem . Ciasto wstawiam do lodówki na około dwie godziny .

Porady

Ciasto możemy upiec dzień przed składaniem z masą :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE