Ciasto bounty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Jest fenomenalne i smakiem naprawdę nie ustępuje batonikowi! W mojej ocenie jest nawet lepsze !!!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - opakowanie cukru wanilinowego
    - 3 łyżki mąki
    - 1 łyżka kakao
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    - 500 ml mleka
    - 1/3 szklanki cukru
    - 3 łyżki mleczka kokosowego
    - opakowanie cukru wanilinowego
    - 200 g masła
    - 300 g wiórków kokosowych
    - 1 opakowanie budyniu waniliowego

    Masa z mascarpone i nutelli:
    - 125 ml serka mascarpone
    - 1-2 łyżki nutelli

    Dodatkowo:
    - wiórki kokosowe do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bounty

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić na sztywno białka na biszkopt. Dodać do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Utrzeć. Następnie cały czas miksując dodać żółtka. Na koniec przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 15-20 minutach. Pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Mleko i mleczko kokosowe zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Kiedy masło się rozpuści dodać wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Wsypać budyń, wymieszać energicznie. Masę gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż zgęstnieje (około 15-20 minut). Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Masę przełożyć na biszkopt i pozostawić do stężenia.
  • 3. Do miski wrzucić połowę opakowania serka mascarpone i jedną/dwie łyżki nutelli (w zależności od gustu). Dokładnie wymieszać i posmarować nią masę kokosową.
    Ciasto obsypać wiórkami kokosowymi i odstawić do stężenia na kilka godzin.

    Smacznego ;)

Porady

W oryginalnym przepisie ciasto polewało się polewą z czekolady mlecznej, ja użyłam serka mascarpone bo pozostał mi jeszcze z przygotowania innego ciasta, ale jeśli nie macie mascarpone to możecie rozpuścić czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Nutella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować