Ciasto bounty z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka cały czas ubijając.
Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach miksera.
Na koniec przemieszać łyżką żeby dobrze wmieszać ciasto ze spodu miski.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
2.Mleko i mleczko kokosowe przelać do garnka, dodać cukier i kaszę manną.
Zagotować cały czas mieszając. Kiedy zacznie się gotować, wsypać wiórki kokosowe.
Gotować na małym gazie jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby masa się
nie przypaliła. Do gorącej masy dodać kostkę masła i zmiksować na jednolita masę.
3.W szklance wymieszać mleko z likierem kokosowym i nasączyć wystudzony biszkopt.
Następnie na biszkopt wyłożyć masę kokosową.
Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na około godzinę.
4.Przygotować polewę. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą wodą.
Do miski wrzucić pokruszone czekolady i masło.
Mieszać do uzyskania gładkiej polewy.
5.Zostawić polewę do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Następnie polać ciasto i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze