Ciasto bounty z mleczkiem kokosowym

4.46 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutki biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Oto bounty :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    5 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.)
    250 ml. mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 łyżki kaszy manny
    300 g. wiórek kokosowych
    1 kostka masła

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    100 g. masła lub margaryny

    Poncz:
    1/3 szklanki mleka
    1 łyżka likieru kokosowego
Wystaw ocenę:

4.46 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bounty

Ciasto bounty z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka cały czas ubijając.
    Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
    Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach miksera.
    Na koniec przemieszać łyżką żeby dobrze wmieszać ciasto ze spodu miski.
    Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
  • Ciasto bounty z mleczkiem kokosowym. 2. Mleko i mleczko kokosowe przelać do garnka, dodać cukier i kaszę manną.
    Zagotować cały czas mieszając. Kiedy zacznie się gotować, wsypać wiórki kokosowe.
    Gotować na małym gazie jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby masa się
    nie przypaliła. Do gorącej masy dodać kostkę masła i zmiksować na jednolita masę.
  • Ciasto bounty z mleczkiem kokosowym. 3. W szklance wymieszać mleko z likierem kokosowym i nasączyć wystudzony biszkopt.
    Następnie na biszkopt wyłożyć masę kokosową.
    Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na około godzinę.
  • Ciasto bounty z mleczkiem kokosowym. 4. Przygotować polewę. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą wodą.
    Do miski wrzucić pokruszone czekolady i masło.
    Mieszać do uzyskania gładkiej polewy.
  • Ciasto bounty z mleczkiem kokosowym. 5. Zostawić polewę do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
    Następnie polać ciasto i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować