1.Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier i miksujemy,do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy wiórki kokosowe,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
2.Mleko gotujemy z cukrami,gdy się zagotuje wsypujemy kokos i gotujemy do zgęstnienia masy na małym ogniu mieszając,masę zdejmujemy z ognia i do gorącej wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się masła,następnie odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia.
3.Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym(w wersji dla dorosłych można nasączyć alkoholem)wyłożyć letnią masę kokosową,wyrównać,i zrobić polewę,
Do garnuszka wrzucić masło pokrojone na mniejsze kawałki i rozpuścić na małym ogniu następnie zdjąć z palnika i wrzucić połamane na mniejsze kawałki kostki czekolady,na chwilę przykryć garnuszek dekielkiem,następnie dokładnie wymieszać i odstawić do momentu,gdy polewa zacznie gęstnieć,posmarować wierzch ciasta ,wyrównać i wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.
Porady
Ciasto jest naprawdę pyszne,szybko się je robi,i smakuje wyśmienicie nawet na 2,3 dzień :-)
Komentarze