Ciasto Bounty

4.5 (147 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Już od dawna jestem wielką fanką batonika o nazwie Bounty,ciasto jest naprawdę pyszne i w smaku przypomina właśnie ten batonik :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Biszkopt:

    4 jajka L
    1 szkl.mąki pszennej+2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
    50 g wiórek kokosowych
    3\4 szkl.cukru
    szczypta soli

    Masa Kokosowa:

    2 szkl.mleka
    pół szkl.cukru
    2 cukry waniliowe
    250 g wiórek kokosowych
    200 g masła lub margaryny

    Polewa:

    100 g czekolady mlecznej
    100 czekolady gorzkiej
    150 g masła lub margaryny

    Dodatkowo:

    pół słoika dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bounty

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Bounty. 1. Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier i miksujemy,do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy wiórki kokosowe,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Ciasto Bounty. 2. Mleko gotujemy z cukrami,gdy się zagotuje wsypujemy kokos i gotujemy do zgęstnienia masy na małym ogniu mieszając,masę zdejmujemy z ognia i do gorącej wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się masła,następnie odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia.
  • Ciasto Bounty. 3. Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym(w wersji dla dorosłych można nasączyć alkoholem)wyłożyć letnią masę kokosową,wyrównać,i zrobić polewę,
    Do garnuszka wrzucić masło pokrojone na mniejsze kawałki i rozpuścić na małym ogniu następnie zdjąć z palnika i wrzucić połamane na mniejsze kawałki kostki czekolady,na chwilę przykryć garnuszek dekielkiem,następnie dokładnie wymieszać i odstawić do momentu,gdy polewa zacznie gęstnieć,posmarować wierzch ciasta ,wyrównać i wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.

Porady

Ciasto jest naprawdę pyszne,szybko się je robi,i smakuje wyśmienicie nawet na 2,3 dzień :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować