Ciastka „Amoniaczki”

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle aromatyczne ciasteczka pochodzące z województwa Kujawsko-Pomorskiego. Niezwykły smak ciastka „Amoniaczki” zawdzięczają dodatkowi amoniaku. Są to pyszne, kruchutkie ciasteczka, gdzie zupełnie nie czuć w nich amoniaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki pszennej
    70 g cukru białego
    50 g masła
    30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
    20 g proszku do pieczenia lub amoniaku
    1 jajko
    masa kajmakowa
    400 g masy kajmakowej gotowej lub własnoręcznie wykonanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciastka „amoniaczki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję jajko. Mieszam. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować