Chałka

4.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Babcia chciała chałkę, więc zrobiłam jej od razu pół metra. Wszystko z miłości. ;) Jeśli też kogoś darzycie takim uczuciem, polecam chałkę na śniadanie!

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    30g świeżych drożdży (lub 8g suchych)
    500g mąki
    4 łyżki cukru
    250ml mleka
    1 jajko
    80g masła

    Na kruszonkę:
    40g masła
    80g mąki
    3 łyżki cukru

    Do posmarowania:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn.
    Ok. 80ml lekko ciepłego mleka, połączyć z czubatą łyżką mąki, łyżeczką cukru (i opcjonalnie szczyptą soli) i pokruszonymi drożdżami.
    Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

    Z suchymi drożdżami możemy zrobić podobnie lub całkowicie pominąć ten krok i dodać je od razu do miski.
  • 2. Do miski wlać rozpuszczone masło, dodać jajko, mąkę, resztę cukru i mleka i wlać wyrośnięty rozczyn.
  • 3. Ciasto należy dokładnie wyrobić.
    Powinno być lepkie i świecące, ale nie zostawać na dłoniach.
    Osobiście wyrabiałam je ok. 10 minut.
  • 4. Ciasto lekko obsypać mąką, odłożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (w zależności od temperatury otoczenia od 30 minut do 1.5h).
  • 5. Kruszonka:
    Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i ugnieść, aby powstały grudki. Opcjonalnie dosypać suchych składników.
  • 6. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miseczki, wyrobić i podzielić na 3 równe części.
    Rozwałkować jak na kopytka i zapleść warkocz (najlepiej od razu na blaszce na której będziemy je piec).
    Nakryć ściereczką i pozwolić rosnąć do momentu, aż nie nagrzeje się piekarnik.
  • 7. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (można również mlekiem), posypać kruszonką i wstawić do piekarnika.
    Piec ok. 20-30 min w temp. 180 stopni, funkcja góra-dół.
    Po tym czasie zostawić na chwilę w uchylonym piecyku.

Porady

Ciasto można podzielić na dowolną ilość części i zapleść w różne kształty. Można je także upiec w tortownicy, będzie wtedy wyższe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować