Bułki mocno mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w cieple. Gdy rozczyn będzie gotowy, połączyć go z pozostałą mąką, letnim mlekiem, mlekiem w proszku, roztopionym i przestudzonym masłem, jajkiem i solą. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (można użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego).Nakryte ściereczką lnianą zostawić w cieple do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie jeszcze raz chwilę wyrobić ciasto, a następnie podzielić na 8 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte lnianą ściereczką zostawić do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte piec w piekarniku rozgrzanym do 170*C, przez 15-18 minut. Studzić na kratce kuchennej.
Komentarze