Bułki mleczne z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Mleczno - maślane puszyste bułeczki z rodzynkami, do szklanki kakao, mleka lub kawki.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 350 g maki + do podsypania
    1/3 szklanki cukru,
    ok 125 ml ciepłego mleka,
    10 g świeżych drożdży,
    jajko,
    szczypta soli,
    60 g masła,
    50 g rodzynek
    dodatkowo: jajko do posmarowania + łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułki mleczne z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
    Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
    Do maki dodajemy zaczyn, jajko, masło, sól, rodzynki. Zagniatamy przez kilku minut. - w razie potrzeby podsypać trochę mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę.
    Po tym czasie podsypujemy mąką, wyrabiamy chwilę, dzielimy na 8 części, formujemy lekko podłużne bułki.
    Do długiej formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy bułki, przykrywamy ściereczką na około 15 minut - będą jeszcze rosły.
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować