Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami i czosnkiem. Wspomnienie lata o każdej porze roku
15 min
Składniki:
kilka kromek pszennego chleba (taki jest w oryginalnym przepisie ale można wykorzystać każdy ulubiony, ja na co dzień używam egipskiego szams)
3 - 4 pomidory
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
Bruschetta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec w piekarniku (lub na grillu ogrodowym). Pomidory umyć, naciąć i wrzucić do wrzątku na minutę, zlać zimną wodą, a następnie obrać ze skórek, usunąć pestki i pokroić w niewielką kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać na upieczonych kromkach.
Porady
Pomidory można wymieszać z ziołami (bazylia, oregano, pietruszka), lub mozarellą.
Komentarze