Bruschetta z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami i czosnkiem. Wspomnienie lata o każdej porze roku

  • 15 min

Składniki:

  • kilka kromek pszennego chleba (taki jest w oryginalnym przepisie ale można wykorzystać każdy ulubiony, ja na co dzień używam egipskiego szams)
    3 - 4 pomidory
    2 ząbki czosnku
    sól, świeżo zmielony pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Tosty Grzanki Przekąski

Bruschetta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec w piekarniku (lub na grillu ogrodowym). Pomidory umyć, naciąć i wrzucić do wrzątku na minutę, zlać zimną wodą, a następnie obrać ze skórek, usunąć pestki i pokroić w niewielką kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać na upieczonych kromkach.

Porady

Pomidory można wymieszać z ziołami (bazylia, oregano, pietruszka), lub mozarellą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować