Wegańskie bułeczki z farszem z soczewicy

4.47 (144 ocen)

Pyszne, chrupiące bułeczki z aromatycznym farszem z soczewicy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    1/2 szklanki zielonej soczewicy
    1 mała marchew
    mała cebula
    5-6 suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    sól, pieprz

    Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 opakowania świeżych drożdży
    niepełna szklanka ciepłej wody
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.47 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasto drożdżowe

Wegańskie bułeczki z farszem z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę i marchew pokrojoną w plasterki gotować w osolonej wodzie (około 30-35 min.).Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Cebulkę i czosnek podsmażyć na oliwie. Połączyć z soczewicą i marchwią, dodać posiekane pomidory i pietruszkę. Doprawić do smaku i lekko zblendować.
    Mąkę wsypać do miski, dodać sól oraz rozdrobnione palcami drożdże i zmieszać. Dolać wodę i ugniatać ciasto by powstała jednolita, miękka masa. Odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 kulek.
    Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkować, ułożyć na niej dużą łyżkę farszu i zawijać nadając kształt bułeczki. Bułki wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą i odstawić na około 20 min. w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec około 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Farsz (jeśli zostanie) idealnie nadaje się na kanapki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pietruszka Soczewica Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować