Wegańskie bułeczki z farszem z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę i marchew pokrojoną w plasterki gotować w osolonej wodzie (około 30-35 min.).Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Cebulkę i czosnek podsmażyć na oliwie. Połączyć z soczewicą i marchwią, dodać posiekane pomidory i pietruszkę. Doprawić do smaku i lekko zblendować.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól oraz rozdrobnione palcami drożdże i zmieszać. Dolać wodę i ugniatać ciasto by powstała jednolita, miękka masa. Odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 kulek.
Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkować, ułożyć na niej dużą łyżkę farszu i zawijać nadając kształt bułeczki. Bułki wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą i odstawić na około 20 min. w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec około 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Porady
Farsz (jeśli zostanie) idealnie nadaje się na kanapki
Komentarze