Bruschetta z cukinią i pomidorami

4.5 (161 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja wariacja na temat włoskiej przekąski, którą przyrządziłam dla urozmaicenia na razowym chlebie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia średnia: 1 sztuka
    - pomidory średniej wielkości: 3 sztuki
    - bazylia świeża garść: 1 sztuka
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - oregano suszone: 0.5 łyżeczki
    - bazylia suszona: 0.5 łyżeczki
    - oliwa extra vergine: 2 łyżki
    - chleb razowy krojony: 1 opakowanie
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 2 szczypty
    - sól: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bruschetta z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plasterki, posmarować oliwą przy pomocy pędzelka kuchennego, przyprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Podpiec krótko z obu stron na rozgrzanym grillu lub podsmażyć na patelni grillowej lub zwykłej. Cukinia powinna pozostać lekko twarda. Ostudzić, pokroić w kostkę.
  • 2. Pomidory i cebulę pokroić także w kostkę, listki bazylii w cienkie paseczki, wymieszać z cukinią, przyprawić solą i pieprzem, skropić niewielką ilością oliwy.
  • 3. Kromki chleba posmarować cienką warstwą oliwy przy pomocy pędzelka kuchennego, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, podpiec z obu stron na rogrzanym grillu lub usmażyć na patelni.
  • 4. Na każdą kromkę chleba nakładać porcję pokrojonych warzyw i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować