Bogata krówka

5 (147 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciast podobnych jadłam już wiele, lecz te wyróżnia to , że jest sporo nasączone . Przez co ciasto jest wilgotne i lekkie do zjedzenia. Jeden minus, to to, że można go zjeść na prawdę wiele. Całość skąpana w polewie z krówek, a to jeszcze jeden plus. Jedynie krówka , zrobiona na bogato, straciła, została zjedzona.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    6 jajek
    1 opakowanie budyniu krówkowego-duże
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 masło roślinne
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki spirytusu
    Polewa:
    20 dag. cukierków krówek
    10 dag. margaryny
    2 łyżki wody
    Do nasączenia:
    1,5 szklanki przegotowanej wystudzonej wody
    2 łyżki spirytusu
    1 łyżka cukru
    Dodatkowo:
    Blaszka tortowa wyłożona papierem do pieczenia, a boki posmarowane tłuszczem i osypane bułką tartą
    ok. 10 biszkoptów
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Krówki

Bogata krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Białka ubijam na sztywno, dalej ubijając dodaję cukier i żółtka. Dodaję zmieszaną mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszam. Piekę 50 minut w temp. 180 stopni. Studzę.
  • jk 2. 1 szklankę mleka doprowadzam do zagotowania , wlewam zmieszane mąki z pozostałym mlekiem , cukrem i cukrem waniliowym, mieszam i gotuję budyń. Studzę. Masło ucieram na puch, dodaje po trochu budyń, ucieram. Dodaję spirytus, miksuję.
  • jk 3. Składniki polewy podgrzewam, mieszam. Gdy się połączą, studzę.
  • jk 4. Składniki do nasączenia mieszam. Biszkopt kroję na pół. Pierwszy placek skrapiam ponczem, smaruję połową kremu, kładę drugi placek skrapiam ponczem, kładę resztę kremu, układam skropione ponczem biszkopty.
  • jk 5. Całość polewam w sporej ilości polewą krówkową. Pozostawiam w lodówce aby smaki się połączyły i nasiąkły ponczem.

Porady

Gdyby ciasto jadły dzieci, nie dodawać alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować