Ciasto bezowa krówka

4.46 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jednym słowem - pyszności:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:

    4 jaja
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 gorzka czekolada

    MASA:

    2 szkl. mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 żółtka
    1/2 szkl. cukru
    1 kostka masła

    PONADTO:

    bezy

    POLEWA:

    2 łyżki margaryny
    25 dag krówek
Wystaw ocenę:

4.46 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Krówki

Ciasto bezowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka wciąż ubijając.
    Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać. Wymieszać dokładnie szpatułką z ubitymi jajkami.
  • 2. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do biszkoptu, delikatnie wymieszać. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce /20x30 cm/ ok 25 - 30 min w 180 stopniach.
  • 3. Żółtka rozmieszać z cukrem, budyniami i 1 szkl. mleka.
  • 4. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę jajeczno - budyniową. Zagotować ciągle mieszając. Wystudzić.
  • 5. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  • 6. Masę budyniową wyłożyć na biszkopt.
  • 7. Na masie ułożyć beziki /ok 70 szt małych bezików/.
  • 8. Roztopić w rondelku 2 łyżki margaryny, dodać 25 dag krówek. Rozpuścić na wolnym ogniu, mieszając.
  • 9. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować