Krówka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W sklepie widziałam opakowanie składników na ciasto krówka,więc postanowiłam zrobić swoją krówkę... łaciatą. ;)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku cappuchino
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

    Ciasto ciemne:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa:
    500 ml mleka
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    kostka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Krówki

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku, obie mąki z proszkiem i proszek cappuchino.

    Ciasto Ciemne:
    Ciasto ciemne ubijamy tak samo jak ciasto jasne, tylko zamiast cappuchino dodajemy kakao.

    Wykonanie:
    Blaszkę o wymiarach ok. 26x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać do niej łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto tak aby powstał" łaciaty" blat.
    Blaszkę wstawić do piekarnika o temp. 190 st.C. i piec około 40 minut.
    Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa blaty.

    Masa:
    Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie mąki i żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się wlać powoli mieszankę mączną i ciągle mieszając ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z margaryną.

    Sposób przełożenia:
    pierwsza część ciasta>>3/4 masy>>druga część ciasta>>pozostała część masy>>dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować