Biszkopt z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić na sztywno białka na biszkopt. Dodać do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Utrzeć. Następnie cały czas miksując dodać żółtka. Na koniec przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (33×22 cm) i piec w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 5 jajek powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach.
2.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać pokruszoną chałwę i chwilę ucierać. Ubić śmietankę. Dodać ją do masy chałwowej wraz z łyżeczką alkoholu i krótko ucierać, tylko do połączenia składników.
3.Biszkopt przeciąć na pół. Środek biszkoptu (zarówno górę jak i dół) nasączyć rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody kawą z cukrem. Ciasto posmarować większą połową masy (około 2/3), przykryć drugą częścią biszkoptu i pokryć pozostałą masą. Całość udekorować posypką.
Smacznego ;)
Porady
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dużo lepiej się go kroi.
Komentarze