Biszkopt z masą chałwową

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto jest delikatne i puszyste, stąd nazwa. Wymyśliłam je do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    BISZKOPT:
    - 6 jaj
    - ¾ szklanki cukru
    - ½ szklanki mąki pszennej
    - ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    MASA CHAŁWOWA:
    - 25 dag chałwy waniliowej
    - 25 dag serka mascarpone
    - 300 ml śmietanki 36%
    - 2 śmitan-fixy
    - 1 czubata łyżka cukru pudru.

    MASA ŚMIETANOWA:
    - 200 ml śmietanki 36%
    - 1 śmietan-fix
    - 1 płaska łyżka cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy.

    ORAZ:
    - kakao.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Biszkopt z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Arturek miksuje składniki na masę chałwową. 1. WYKONANIE:
    1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170°C. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół.
    2. Masa chałwowa: kremówkę ubijamy ze śmietan-fixami i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy chałwę i serek mascarpone. Ucieramy na gładką masę.
  • Masą chałwową przekładamy biszkopt. 2. Masą przekładamy biszkopt.
  • Arturek wsypuje cukier waniliowy do masy śmietanowej. 3. 3. Masa śmietanowa: kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym i smarujemy wierzch biszkoptu. Posypujemy kakao. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Kakao Serek

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować