Biszkopt z masą chałwową

4.49 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chałwowiec jest łatwy, szybko się go robi i równie szybko znika z talerzyków.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 5 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa chałwowa:
    ● 2 budynie waniliowe
    ● 30 dag chałwy waniliowej
    ● 25 dag masła
    ● 3 szkl. mleka
    Oraz: dżem z czarnej porzeczki
    ● 2 op. ciastek zbożowych
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, a następnie po żółtku. Masa powinna być kremowa. Wsypujemy mąkę z proszkiem, lekko mieszamy drewnianą łyżką. Masę przekładamy do formy (śr. 25 cm). Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Przekrawamy na pół.
  • 2. Przygotowujemy masę chałwową: chałwę miksujemy. Budynie gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, dodając po łyżce budyniu, a następnie chałwę.
  • 3. Na jednym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy, a na drugim dżem. Biszkopty składamy masą i dżemem do siebie. Wierzch i boki ciasta smarujemy resztą masy. Ciastka kruszymy, posypujemy boki i wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować