Biszkopt z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, a następnie po żółtku. Masa powinna być kremowa. Wsypujemy mąkę z proszkiem, lekko mieszamy drewnianą łyżką. Masę przekładamy do formy (śr. 25 cm). Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Przekrawamy na pół.
2.Przygotowujemy masę chałwową: chałwę miksujemy. Budynie gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, dodając po łyżce budyniu, a następnie chałwę.
3.Na jednym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy, a na drugim dżem. Biszkopty składamy masą i dżemem do siebie. Wierzch i boki ciasta smarujemy resztą masy. Ciastka kruszymy, posypujemy boki i wierzch ciasta.
Komentarze