Babka z czekoladowymi jajeczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na moim Świątecznym Wielkanocnym stole królowała babka z dodatkiem jajeczek czekoladowych. Jest szybka w wykonaniu i bardzo smaczna.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 margaryna
    1 szkl. mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl. mąki pszennej
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    parę kropel aromatu pomarańczowego
    12 czekoladowych miniaturkowych jajeczek nugatowych
    Do dekoracji:
    1 gotowy lukier zielony
    prymulki -mini kwiatki z opłatka
    motylki cukrowe do dekoracji
    perełki cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Babka z czekoladowymi jajeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić. Wystudzić. Jajka ubić z cukrem do białości na gęstą puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i miksując nadal wsypywać po trochę. Na końcu nadal ucierając mikserem dolewać po odrobinie wystudzonej margaryny.
    Na samym końcu dajemy aromat pomarańczowy. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominem do 3/4 wysokości. W ciasto wciskamy w odstępach jajeczka czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok.1 godz.
  • 2. Po upieczeniu jeszcze gorącą wyjmujemy z formy. Po przestygnięciu polewamy gotowym lukrem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.Dekorujemy prymulkami , motylkami i cukrowymi perełkami.

Porady

Zamiast aromatu pomarańczowego do ciasta możemy dodać aromat w innym ulubionym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować