Babka na białkach

4.69 (216 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Do zrobienia tej babki skusił mnie wygląd jak i to że mam spory zapas białek. Jestem mile zaskoczona bo poza tym że fajnie wygląda to również smakuje dobrze

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 7 białek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    1 kisiel truskawkowy
    1/2 szklanki maku
Wystaw ocenę:

4.69 (216 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy.
  • 2. Ciasto dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.
  • 3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
    Wykładamy ciasta w dowolnej kolejności.
  • 4. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - sprawdzamy patyczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować