Smaczne babeczki z dodatkiem proszku budyniowego, nadziane kawałkami owoców cytrusowych. Proste i szybkie wykonanie, idealne do porannej kawy.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 15 sztuk:
Ciasto:
160 g mąki tortowej
2 budynie waniliowe bez cukru
½ szklanki cukru pudru+ do posypania babeczek
½ kostki margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Sól do smaku
1 puszka owoców cytrusowych w kawałkach-420 g w syropie
Papilotki do pieczenia babeczek + metalowe foremki
Babeczki budyniowe z owocami cytrusowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, budynie, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Białka posolić do smaku(wcześniej schłodzić) ubić na sztywno. Do utartej masy dodawać porcjami składniki sypkie, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie porcjami dodawać ubita pianę, wymieszać. Kawałki owoców osaczyć z zalewy. Do foremek nałożyć porcję ciasta łyżką do około 1/3 wysokości papilotki, wcisnąć po 4 kawałki owoców cytrusowych. Wstawić do metalowych foremek papilotki z ciastem do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut na złoty kolor. Lekko przestudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
Porady
1.babeczki można polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Komentarze