Kruche babeczki budyniowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Chłodzimy ok. 20 minut. W tym czasie smarujemy foremki, by ciasto po upieczeniu szło łatwo ściągnąć. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przenosimy na wałku i nakładamy na ustawione obok siebie foremki. Przyciskamy wałek i odcinamy nadmiar ciasta. Dociskamy ciasto dłonią do dna i brzegów foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki.
2.Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem. Piec 8–12 minut w temperaturze 200°C. Ostudzone babeczki wyjąć z foremek.
3.Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i tężejącą wylewamy do babeczek. Wkładamy do lodówki na 30 min.
4.Do garnka wlewamy szklankę mleka, zagotowujemy. Jajka ubijmy z cukrami na puch, dodajemy po łyżce mąki ziemniaczanej i powoli miksujemy na gładką masę. Jajka z mąką wlewamy na gotujące się mleko, zagotowujemy cały czas mieszając, aby budyń się nie przypalił. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy porcjami do budyniu, cały czas miksując.
5.Masę budyniową wykładamy na ciasto, dekorujemy owocami i chłodzimy przez ok. 1 godzinę.
Komentarze