Wątróbka to jedno z dań, które dzielą Polaków najbardziej - na zagorzałych fanów i nieprzejednanych sceptyków, których żaden wariant od lat nie przekonuje. Wystarczy jednak umiejętnie wysmażyć podroby, by rozpływały się w ustach, a dodatkowo sprytnie je doprawić. Dzięki kilku charakternym dodatkom wątróbka straci „żelazny” posmak, tak bardzo nielubiany przez dzieci (i od dziecka, już przez dorosłych). Jeśli do tej pory jej nie lubiliście, zmienicie o niej zdanie. Zamiast suchej podeszwy uzyskacie idealnie wysmażone mięso. 

Jak się robi wątróbkę po żydowsku?

Żydzi aszkenazyjscy (zamieszkujący dawniej środkową, wschodnią i częściowo zachodnią Europę) zawsze umiejętnie łączyli własne, tradycyjne smaki z wpływami i składnikami typowymi dla miejsc, w których się osiedlali. Jedno pozostawało niezmienne: wieprzowina była zakazana. Stąd zamiennik smalcu wieprzowego - gęsi tłuszcz. Możecie też użyć kaczego. Wątróbka po żydowsku z tego samego powodu jest drobiowa, a nie wieprzowa.

Gęsi smalec zawiera wiele minerałów i witamin, w tym witaminę A, E oraz witaminy z grupy B witamin. Ma też dużo wzmacniającego cynku, żelaza, magnezu i fosforu. Nadaje się również do jedzenia na zimno - na kanapkach, jak wieprzowy. Jeśli chcecie trzymać się oryginalnego przepisu, zróbcie wątróbkę z pieczarkami po żydowsku na gęsim smalcu. Z gęsim smalcem przepyszne są też pieczone ziemniaki, które możecie podać do podrobów - lub w inny dzień.

Wątróbka po żydowsku ma charakterystyczny, „gulaszowy” smak dzięki dodatkowi (1 lampce) czerwonego wina. Całości dopełnia spora ilość grzybów, miód i świeżo zmielony czarny pieprz. Połączenie słodkiego i pikantnego jest tutaj idealnie wyważone. Podroby solimy dopiero pod koniec smażenia - w przeciwnym razie szybko stwardnieją na patelni i staną się właśnie takie, jakich nikt nie lubi. Smażymy krótko, maksymalnie kilka minut. 

Wątróbka po żydowsku - przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g pieczarek
  • 150 ml czerwonego wina*
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: 3 łyżki gęsiego lub kaczego smalcu do smażenia, natka pietruszki do posypania i chałka do posypania.

*Jeśli danie będą jadły dzieci, wino możecie zastąpić sokiem winogronowym lub kilkoma łyżkami czerwonego octu winnego połączonego z wodą. 

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie, osuszcie i oczyśćcie wątróbkę, pokrójcie na połówki.
  2. Posiekajcie drobno cebulę. Oczyśćcie pieczarki. Większe pokrójcie w ćwiartki, a mniejsze na pół.
  3. Na 1. patelni rozpuśćcie łyżkę smalcu i zeszklijcie na nim cebulę. Po chwili dodajcie pieczarki.
  4. Na 2. patelni i reszcie smalcu obsmażcie przez 2 minuty wątróbkę z obu stron.
  5. Przełóżcie mięso na patelnię z cebulą i grzybami. Zalejcie winem i dodajcie miód.
  6. Doprawcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smażcie, aż sos się zredukuje.
  7. Pod koniec smażenia posólcie wątróbkę.
  8. Podzielcie na porcje i posypcie natką pietruszki oraz jeszcze raz świeżo zmielonym pieprzem. Podawajcie z chałką.