50 dag wątróbki drobiowej
2 cebule
30 dag pieczarek
10 dag margaryny do smażenia
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
mąka do oprószenia wątróbki
2 szklanki wody
Wątróbka z pieczarkami i cebulką w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, oczyścić. Cebulkę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki umyć. Większe pokroić w ćwiartki lub ósemki, mniejsze zostawić w całości. Rozgrzać margarynę na patelni. Wątróbkę obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Opiec z każdej strony. Pozypać przyprawami do smaku.
2.Do obsmażonej wątróbki dodać cebulkę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem ok 10 minut.
3.Podlać 2 szklankami wody i próżyć 15 minut lub do częściowego odparowania płynu.
4.Najlepiej podawać z duszonymi ziemniaczkami i surówką z kwaszonej kapusty lub ogóreczkami kwaszonymi lub z octu.
Komentarze