Wątróbka z pieczarkami i cebulką w sosie własnym

5 (158 ocen)

  • 30 min

Prosto, szybko, smacznie

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej
    2 cebule
    30 dag pieczarek
    10 dag margaryny do smażenia
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
    mąka do oprószenia wątróbki
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka z pieczarkami i cebulką w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. Wątróbkę umyć, oczyścić. Cebulkę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki umyć. Większe pokroić w ćwiartki lub ósemki, mniejsze zostawić w całości. Rozgrzać margarynę na patelni. Wątróbkę obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Opiec z każdej strony. Pozypać przyprawami do smaku.
  • nikolaxxxx 2. Do obsmażonej wątróbki dodać cebulkę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem ok 10 minut.
  • nikolaxxxx 3. Podlać 2 szklankami wody i próżyć 15 minut lub do częściowego odparowania płynu.
  • 4. Najlepiej podawać z duszonymi ziemniaczkami i surówką z kwaszonej kapusty lub ogóreczkami kwaszonymi lub z octu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować