Bez czego trudno wyobrazić sobie koszyczek, a następnie stół wielkanocny? Królują na nim jajka w różnych postaciach i baranek z cukru lub masy solnej, ale charakterystycznych dla Wielkanocy dań jest zdecydowanie więcej. Mimo, że to święta krótsze niż Boże Narodzenie, wymagają równie uroczystej oprawy. Na osłodę oprócz prostego mazurka możecie przygotować paschę oraz babki w kilku odsłonach. Baby, ach, te baby... To niezwykle proste i efektowne ciasto, które potrzebuje jedynie odrobiny lukru, by zabłysnąć, Babka drożdżowa czy baba cytrynowa jedynie otwierają stawkę. Babka z białek Jakuba Kuronia jest równie łatwa i piękna, co inne baby, a po przekrojeniu - zaskakująca. 

Jak Jakub Kuroń robi babkę z białek?

Mimo, że przepis na babkę jest prosty, pamiętajcie o kilku zasadach. Dzięki nim przygotowanie i pieczenie pójdą jak po maśle. Składniki, choć jest ich niewiele, powinny być dodawane w określonej kolejności i bez pośpiechu. Nie powinno się ich też zbyt długo wyrabiać, bo babka wyjdzie sucha i będzie się kruszyć.

Szklankowa babka makowa z białek wg Kuronia jest jeszcze mniej wymagająca niż inne. Kucharz zapewnia, że „zawsze się udaje, wygląda cudnie i wszystkim smakuje”. 4 podstawowe składniki (mąkę, mak, białka i cukier) odmierzycie szklankami. Właśnie na ten przysmak czeka zawsze Marysia - córka Jakuba i prawnuczka Jacka ze znanej polskiej rodziny z długimi kulinarnymi tradycjami. 

Białka trzeba ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie, łyżka po łyżce, dodawać do niej mąkę z proszkiem, mak, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Masę przekładamy do formy na babę wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką, a następnie pieczemy w opcji góra-dół przez ok. godzinę. Będziecie zachwyceni efektem, zapachem, smakiem i piegowatą babką makową w przekroju.

Babka makowa - przepis Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (ok. 170 g)
  • 1 szklanka maku (130 g)
  • 4 białka jaj (1 szklanka) 
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (ok. 220 g)
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego np. waniliowego

Dodatkowo: masło do posmarowania blaszki i odrobina mąki do podsypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ubijcie białka z cukrem na puszystą masę.
  2. Do takiej masy dodawajcie stopniowo, po 1 łyżce, cały czas miksując na wolnych obrotach mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, płynne masło i ekstrakt waniliowy. 
  3. Przełóżcie masę do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. 
  4. Pieczcie ok. 50 minut w temp. 175 st. C na środkowej półce piekarnika w opcji grzania góra-dół. 

Gotową, przestudzoną babkę polejcie lukrem waniliowym lub pomarańczowym, polewą czekoladową lub posypcie cukrem pudrem. 

Źródło przepisu: Kuron.com.pl