Jak zmiękczyć mięso wieprzowe w gulaszu? Zapomnijcie o dodawaniu specjalnej soli zmiękczającej mięso. Jej zdrowszy, naturalny zamiennik znajdziecie w każdym markecie.

Dlaczego mięso w gulaszu jest twarde? 

Mięso może wychodzić twarde i gumowate z kilku powodów. Jednym z nich jest niewłaściwe krojenie mięsa. Porcjując świeżą wołowinę czy wieprzowinę, musimy pamiętać, aby zawsze kroić ją wzdłuż włókien. Kolejnym powodem takiej konsystencji jest przedwczesne posolenie mięsa. Jeśli dodamy sól zbyt wcześnie, stanie się ono gumowe i nie pomoże tu już nawet wielogodzinne gotowanie. Wiele osób popełnia też błąd, podlewając gotujące się mięso zimną wodą.

Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękkie?

Doskonałym naturalnym zmiękczaczem mięsa jest świeży ananas. Wszystko dlatego, że owoc ten zawiera enzym zwany bromelainą, który znany jest z tego, że rozkłada białko. To właśnie ta naturalna substancja, pozyskiwana z ananasa, jest jednym ze składników popularnej soli zmiękczającej mięso, którą znajdziemy w większości sklepów. 

Planując przygotowywanie dobrego gulaszu, najlepiej więc zacząć od obłożenia mięsa kawałkami ananasa. Taka owocowa marynata sprawdzi się zarówno do wołowiny, wieprzowiny, jak i kurczaka, indyka czy kaczki.

Jak zrobić marynatę z ananasa?

Cenny enzym znajduje się co prawda w całym owocu, ale jego największe stężenie kumuluje się w twardej, włóknistej łodydze, dlatego, choć zwykle nie spożywamy tej części, to w tym wypadku właśnie ona będzie najlepszym wyborem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystać do marynaty również słodki i soczysty miąższ. Zawiera on co prawda nieco mniej bromelainy niż łodyga, ale wciąż działa wystarczająco mocno, by zmiękczyć mięso. Wybrane kawałki ananasa dodajemy do ulubionej marynaty i dokładnie pokrywamy nią mięso, a następnie wkładamy wszystko do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej nawet na całą noc. Rano wystarczy przyrządzić mięso jak zwykle, a gwarantujemy, że ugotowany z niego gulasz będzie rozpływał się w ustach. 

Inne naturalne zmiękczacze mięsa

Jeśli nie macie świeżego ananasa, z powodzeniem możecie też użyć innych produktów, które działają w podobny sposób. Świetnymi zamiennikami ananasa będą:

  • plasterki kiwi lub pulpa z tego owocu,
  • pulpa z mango,
  • miąższ, skórka, liście i pestki z papai,
  • ocet lub sok z cytryny,
  • coca-cola,
  • nabiał (mleko, maślanka, kefir lub jogurt naturalny)
  • alkohol (szczególnie czerwone wino i wódka).

Jeśli marzy wam się delikatny, miękki i soczysty gulasz, to następnym razem pamiętajcie, aby oprócz świeżego mięsa, wrzucić do sklepowego koszyka również ananasa lub któryś z jego powyższych zamienników. Te składniki to gwarancja doskonałego dania.