Od czego zależy miękkość i kruchość kotletów schabowych? Czasami to, że wyjdą one twarde niekoniecznie zależy od sposobu przygotowania, a samego mięsa. Można jednak sobie z tym poradzić, odpowiednio przyrządzając schabowe przed smażeniem. Zanim wrzucicie je na patelnię, zanurzcie je w specjalnej marynacie. Sprawdźcie, jak to zrobić. 

Co zrobić, by kotlety schabowe wyszły miękkie?

Składnikiem, który sprawia, że mięso ze schabu staje się soczyste jest mleko. Dzięki niemu kotlety są doskonale miękkie i kruche - tak dobre, że trudno im się oprzeć! Dlatego dobrze jest przygotować je już dzień wcześniej i zanurzyć w marynacie z mleka, czosnku i przypraw. W tym przypadku cierpliwość się opłaca - gdy raz spróbujecie takich schabowych, to już nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Poznajcie przepis na kotlety w marynacie

Przepis na idealnie soczyste kotlety schabowe

Do przygotowania smacznych schabowych, które po usmażeniu będą doskonale soczyste i miękkie, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma schabu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia lub smalec 
  • sól 
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od umycia schabu pod bieżącą, zimną wodą. Następnie osuszcie go za pomocą ręczników papierowych i pokrójcie na około 6 równych kawałków na kotlety.
  2. Każdy kotlet rozbijcie za pomocą tłuczka - oczywiście najpierw przykryjcie je folią, dzięki czemu mięso nie będzie się rozpryskiwać.
  3. Obierzcie czosnek i pokrójcie w plastry.
  4. W naczyniu umieśćcie kotlety obok siebie, przekładając je plasterkami czosnku. Wlejcie szklankę mleka, dodajcie sól i pieprz i odstawcie do lodówki na całą noc (albo nawet na dobę). 
  5. Gdy następnego dnia wyjmiecie mięso z lodówki, przed smażeniem koniecznie osuszcie je nieco z marynaty - również za pomocą papierowych ręczników. 
  6. Teraz czas na panierkę. Zróbcie to według własnego uznania - możecie dodać do niej przyprawy lub przyrządzić ją według klasycznego sposobu. Do jednej miski wsypcie bułkę tartą, do drugiej mąkę, a do trzeciej roztrzepane jajko. 
  7. Następnie każdy kotlet obtoczcie w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej.
  8. Tak przygotowane kotlety smażcie na patelni na mocno rozgrzanym oleju lub, jeszcze lepiej - smalcu. To smalec bowiem idealnie podkreśla zapach i smak kotletów. 
  9. Każdy kotlet smażcie po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładajcie schabowe na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób odsączycie kotlety z nadmiaru tłuszczu. 

I gotowe! Tak przygotowane kotlety, dzięki umieszczeniu ich na całą noc w mlecznej marynacie, będą idealnie soczyste i mięciutkie.