Jak naostrzyć noże kuchenne bez specjalnej ostrzałki? To banalnie proste zadanie. Potrzebujecie tylko odrobiny wody i pewnego popularnego produktu, który z pewnością wszyscy macie w swoich domach. 

Jak naostrzyć nóż w domu?

Zastanawiacie się, gdzie można zanieść noże do naostrzenia? Nie martwcie się tym i zróbcie to sami w domowym zaciszu. Ostrzenie noży nigdy nie było prostsze, dzięki temu prostemu trikowi. Zamiast kupować ostrzałkę, musicie tylko wyjąć z szafki zwykłą białą sól.

Jak to działa? Wystarczy wymieszać litr wody z 3 łyżkami soli i moczyć w niej noże przez 30 minut. Po tym czasie trzeba tylko pocierać jednym nożem o drugi, a oba szybko staną się ostre jak brzytwa.

Co do ostrzenia noży zamiast soli? Inne sposoby 

Jeśli nie macie pod ręką soli lub po prostu chcecie wypróbować kolejne metody, możecie skorzystać również z innych domowych produktów. W charakterze ostrzałki sprawdzą się także:

  • folia aluminiowa

Ten popularny kuchenny gadżet, który zwykle wykorzystujemy do przechowywania żywności, ma wiele innych praktycznych funkcji, a jedną z nich jest właśnie ostrzenie noży. Wystarczy tylko oderwać arkusz folii i kroić go wzdłuż i wszerz. Już po kilku takich nacięciach noże będą znacznie ostrzejsze.

  • papier ścierny

Arkusz papieru ściernego przyda się w każdym domu i to nie tylko majsterkowiczom, ale i kucharzom. Wystarczy przykleić go taśmą do stołu lub blatu, a następnie delikatnie pocierać o niego nożem. Nie należy się przy tym spieszyć. Znacznie lepiej robić to wolniej, ale zachować szczególną ostrożność.

  • kamienny parapet 

Choć taki element wnętrza znajdziemy obecnie w niewielu mieszkaniach, to kamienne parapety wyróżniały się wyjątkową wytrzymałością. Właśnie z tego względu, idealnie sprawdzą się one do ostrzenia noży. Wystarczy kilkanaście razy energicznie przejechać po ich krawędzi narzędziem, a różnica będzie zauważalna gołym okiem.

  • kubek ceramiczny 

Każdy z nas ma w swojej kuchni kubki o przeróżnych kształtach i kolorach, ale mało kto wie, że przydadzą się one nie tylko do serwowania herbaty, ale i podczas ostrzenia noży. Musimy tylko odwrócić kubem do góry dnem, a następnie kilkakrotnie przeciągnąć nożem po jego krawędziach.

Jeśli w waszych szufladach zalegają nieużywane, lekko przytępione noże, to koniecznie przetestujcie na nich powyższe sposoby. Gotowanie przy pomocy ostrych jak brzytwa noży będzie znacznie przyjemniejsze i łatwiejsze.