Jak zrobić kotlety schabowe, żeby był miękkie i soczyste? Sekretem jest marynowanie mięsa w pewnym popularnym napoju. Zobaczcie przepis na doskonałe kotlety jak u babci z pewnym smakowym twistem. 

W czym moczyć schab, aby był miękki?

Schabowe moczone w mleku to popularny przepis, który często spotykamy na stołach. Niewiele osób wie jednak, że schab można moczyć również w piwie. Taka marynata jest prostym sposobem na poprawienie konsystencji mięsa i wydobycie z niego pełni smaku. Dzięki moczeniu w piwie mięso mięknie i staje się bardziej kruche, a dodatkowo mocniej chłonie aromaty wszystkich przypraw i ziół.

Jakie piwo do schabu?

Do wszelkiego rodzaju marynat doskonale nadaje się zarówno jasne, jak i ciemne piwo. Możemy użyć nawet piw bezalkoholowych, gdyż procenty i tak wyparują podczas obróbki termicznej, a w mięsie pozostanie sam smak. Do schabu nie nadają się natomiast wszelkiego rodzaju piwa smakowe o dużej zawartości cukru, a niewielkiej ilości chmielu. 

Na czym smażyć schabowe?

Idealne schabowe to nie tylko dobrej jakości mięso i pyszna marynata. Kluczem do sukcesu jest także odpowiednia obróbka termiczna. Jak usmażyć kotlety schabowe, żeby były soczyste? Pierwszą kwestią, która często wywołuje dyskusję jest to, na czym smażyć schabowe. Choć odpowiedzi na to pytanie mogą się różnić, to do smażenia zawsze najlepiej wybierać tłuszcze rafinowane, czyli te o wysokiej temperaturze dymienia. Wśród nich wymienić można olej rzepakowy, słonecznikowy, winogronowy, ryżowy czy kokosowy.

Ile smażyć kotlety schabowe, żeby był miękkie?

Schabowe marynowane w piwie najlepiej smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu przez około 2 minuty z każdej strony. Jeśli mamy dość grube i mało rozbite plastry, czas ten można wydłużyć do 3 minut. Ważne, aby podczas smażenia nie zakrywać patelni pokrywką, gdyż powstanie wtedy para, przez którą panierka zmięknie i zacznie odpadać.

Schabowe w piwie - przepis

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 400 ml piwa
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana do podania

Kroki przygotowania:

1. Każdy plaster schabu cienko rozbijamy tłuczkiem;
2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a czosnek drobno siekamy;
3. Piwo mieszamy z cebulą oraz czosnkiem i do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso. Wszystko mieszamy i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc;
4. Po tym czasie wyjmujemy kotlety z marynaty i przyprawiamy je w obu stron solą oraz pieprzem;
5. Plastry schabu panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej;
6. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane z obu stron. Podajemy z kleksem śmietany.

Nabraliście apetytu? Koniecznie przetestujcie schabowe w piwie, a gwarantujemy, że pokochacie je od pierwszego kęsa.