Nie ma nic gorszego niż twarde, łykowate i gumowe mięso. Wszyscy staramy się tego uniknąć, stosując przeróżne sposoby na jego zmiękczanie. Szukamy specjalnych przypraw, dodatków i skomplikowanych marynat, tymczasem okazuje się, że najlepsza metoda wymaga tylko 1 składnika i jest to... soda oczyszczona!

Soda do mięsa

Soda to kuchenny klasyk, który stosowały już nasze babcie i mamy. Choć najczęściej kojarzy się nam z wypiekami, okazuje się, że jest ona też fantastycznym dodatkiem do mięs. Moczenie mięsa w sodzie oczyszczonej sprawia, że staje się ono miękkie, soczyste i delikatne jak nigdy wcześniej. Oprócz tego, mięso z sodą znacznie szybciej się gotuje i piecze, dlatego zyskujemy nie tylko fantastyczny smak i konsystencję, ale także oszczędność czasu. Dodatkowo soda chroni też przez przypalaniem się mięsa, dlatego nie musimy go doglądać co chwilę. 

Marynowanie mięsa w sodzie 

Jak zamarynować mięso w sodzie? Surowy kawałek mięsa należy natrzeć połową łyżeczki sody i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Jeśli mamy więcej czasu, najlepiej zrobić to nawet na 3-4 godziny przed obróbką termiczną. Po marynowaniu mięso trzeba opłukać z sody i dopiero wtedy można je przyprawić, a następnie piec, smażyć czy dusić. 

Szybka pasta z sody

Jeśli nie macie tyle czasu i szukacie szybszej metody, możecie pokroić mięso na mniejsze kawałki i przygotować pastę z sody oczyszczonej. Wystarczy wymieszać pół szklanki wody z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Pastą nacieramy mięsne kąski i odstawiamy je do lodówki na 15 minut. Teraz wystarczy już tylko je opłukać i można przystępować do gotowania.

Co za dużo, to nie zdrowo

Trik ten jest szczególnie skuteczny w przypadku wołowiny, jednak dobrze wpłynie również na mięso wieprzowe, drób czy dziczyznę. Zarówno w pierwszej, jak i drugiej metodzie ważne jest jednak, aby nie przesadzić z ilością sody. Już niewielka szczypta tego proszku zmiękczy mięso, jednocześnie nie wpływając na jego smak. Jeśli jednak dodamy jej zbyt dużo, będzie ona wyczuwalna w gotowym daniu. 

Jak zmiękczyć mięso? Inne domowe sposoby

Nie macie w domu sody? Istnieją też inne triki na zmiękczanie mięsa. Skuteczną metodą jest moczenie go w maślance, zsiadłym mleku lub jogurcie naturalnym. Aby osiągnąć najlepszy efekt, mięso powinno marynować się w nabiale przez całą dobę. Innym naturalnym zmiękczaczem mięsnych włókien jest świeże kiwi. Wystarczy pokroić owoc w plasterki, obłożyć nimi surowy kawałek mięsa i odstawić wszystko na kilka godzin.