Filety z piersi z kurczaka są szalenie neutralne i delikatne w smaku i chętnie przyjmują wiele przypraw i dodatków – również typowych dla potraw z innego mięsa. Najczęściej podawane są usmażone w całości po obtoczeniu przyprawach, ewentualnie nadziewane serem jak kotlety de vollaille lub w kawałkach, jako dodatek do sałatek. Jak jeszcze można je zrobić, jeśli w każdej postaci wam się już znudziły?
Kotlet z piersi z kurczaka inaczej – jak uniknąć nudy?
Świetnym pomysłem na niebanalny obiad z drobiowym mięsem będzie siekany kotlet z piersią z kurczaka. Mięso siekamy na średniej wielkości kawałki, które zwiąże razem tarty żółty ser lub mozzarella, odrobina majonezu i opcjonalnie jajko. Majonez zabezpieczy też mięso przed wysychaniem - pozostanie ono wilgotne aż do chwili, w której je podacie. Takie kotlety możecie przygotowywać z różnymi, ulubionymi przyprawami, lub masę mięsną przyprawić np. pikantną musztardą, jeśli lubicie wyraziste smaki. Kotlety siekane z kurczaka lubią również pieczarki i inne warzywa, które możecie wkroić lub wetrzeć do masy na grubych oczkach, np. cukinię lub paprykę.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/schab-w-marynacie-na-kanapkiDelikatne mięso z kurczaka w towarzystwie kilku przypraw i panierki może też pod koniec miesiąca poudawać samego króla polskich stołów, kotleta schabowego. I to z powodzeniem, jeśli dodatkowo rozbijecie fileta tłuczkiem. Możecie je dla jeszcze większej zmyłki podać jak klasycznego „schaboszczaka”: z mizerią, buraczkami, marchewką z groszkiem w sosie beszamelowym, zasmażaną młodą kapustą, surówką z kapusty kiszonej czy też kapustą małosolną. Jak przygotować taki kotlet z piersią z kurczaka?
Jak zrobić kotlety z piersią z kurczaka jak schabowe? Przepis
Składniki (na 4 kotlety):
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku (lub 2-3 wyciśnięte ząbki)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
- 1 duże jajko
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- ok. 0,5 szklanki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wymieszajcie dokładnie w miseczce lub głębokim talerzu jajko z wszystkimi przyprawami.
- Rozkrójcie filety na pół wzdłuż (powinny powstać 4 płaskie kotlety).
- Przełóżcie je do miseczki i wymieszajcie, wcierając w mięso jajko.
- Obtoczcie kotlety w bułce tartej.
- Rozgrzejcie na patelni olej.
- Na gorącą, ale nie dymiącą patelnię wyłóżcie kotlety.
- Smażcie po ok. 4 minuty z każdej strony.*
- W międzyczasie, gdy kotlety się smażą, możecie przygotować surówkę i ubić ziemniaki na puree.
*Idealnie wysmażony kotlet z piersią z kurczaka powinien być rumiany i chrupiący z zewnątrz, a soczysty w środku.
Komentarze