Kwiecień to ostatni dzwonek, by zrobić pyzy. Już niedługo na bazarkach pojawi się zatrzęsienie młodych, wiosennych ziemniaczków, z których trudno będzie wam uzyskać zwarte kluski ziemniaczane bez dosypywania większej ilości mąki czy skrobi. Najbardziej tradycyjną wersją są pyzy z mięsem mielonym, ale popularne są też pyzy z serem białym czy poznańskie pyzy z sosem myśliwskim, nazywane inaczej w pewnych rejonach Polski pampuchami (kluskami na parze). Ciekawą odmianą proponowaną przez was w naszym serwisie są również pyzy z pasztetem czy też z mięsem z rosołu. Pyzy z nadzieniem z odzysku możecie jednak zrobić również w inny sposób. Zaplanujcie je na następny dzień po obiedzie z tradycyjnym mielonymi, a odpadnie wam duża część pracy w kuchni. 

„Oszukane” pyzy - uczciwy, podwójnie sycący obiad

W „oszukanych” pyzach nie ma ani grama nieuczciwych składników. Do masy ziemniaczanej z surowych i ugotowanych ziemniaków dodajemy jedynie pół szklanki kaszy manny i pół szklanki mąki ziemniaczanej. Dzięki temu masa będzie bardziej zwarta. Kasza to pomocny, praktyczny dodatek, jeśli robicie pyzy z ziemniaków typu B, średnioskrobiowych. Pyzy na ziemniakach typu C, mączystych, będą dzięki niej bardziej sycące. Taka ilość kaszy manny klasycznym pyzom z mączystych ziemniaków nie zaszkodzi, za to ciastu na pyzy z ziemniaków typu B może pomóc. 

Czym nadziewamy „oszukane”pyzy z kaszą manną?

Drugim sprytnym dodatkiem są kotlety mielone. Te wystarczy po prostu podzielić na mniejsze kawałki, owinąć gotowym, wyrobionym ciastem i zlepić w kulki. Nadzienie powinno być głęboko w środku - nie powinno „przebijać” przez ciasto. Odpada wam więc konieczność przygotowywania masy mięsnej od nowa.

Jeśli ugotowane ziemniaki również macie z wczoraj, przygotowanie obiadu będzie proste jak bułka z masłem. I nie trzeba będzie niczego kupować (zakładając, że mąkę ziemniaczaną i kaszę manną macie w domu). Dodatkowo pyzy z mięsem mielonym z poprzedniego obiadu gotują się krócej, bo kotlety były już przecież wcześniej smażone. W ten sposób tradycyjny niedzielny obiad przerobicie w całości na nowe danie. 

Pyzy z kaszą manną i mięsem mielonym - przepis 

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (np. z wczorajszego obiadu)
  • 2 duże surowe ziemniaki
  • 1/2 szklanki suchej kaszy manny
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Farsz:

  • 5 kotletów mielonych (np. z wczorajszego obiadu)

Dodatkowo: olej do smażenia i 2 cebule na okrasę.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki wyciśnijcie przez praskę lub zmielcie przez maszynkę. Zetrzyjcie do nich na drobnych oczkach tarki 2 surowe ziemniaki.
  2. Dodajcie do ziemniaków mąkę i kaszę manną, dokładnie wymieszajcie i wyróbcie na jednolitą masę.
  3. Pokrójcie kotlety mielone na mniejsze kawałki.
  4. Z ciasta ziemniaczanego odrywajcie porcje na pyzy. Lekko spłaszczcie, włóżcie do środka nadzienie i zlepcie, a następnie uformujcie w kulkę.
  5. Zagotujcie w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucajcie pyzy na wrzątek i gotujcie przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. 
  6. Gdy pyzy się gotują, przygotujcie okrasę: posiekajcie cebulę w kostkę i przesmażcie z solą i pieprzem na złoto. 

Pyzy z mięsem mielonym podawajcie okraszone przesmażoną cebulką.