Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży wynosi od 250 do nawet 800 mg/100 g. Sok z cytryny na ich tle wypada bardzo blado, bo zawiera zaledwie 50 mg witaminy C na 100 g. Dzika róża ma też jej blisko 10x więcej niż czarna porzeczka czy 125x więcej niż aronia, uważana za bogatą w witaminę C. Jeśli akurat skończyła wam się cytryna, wymieńcie ją na owoc dzikiej róży, a nie pożałujecie. Herbata z owocami dzikiej róży pięknie pachnie i kryje w sobie ogromny potencjał. 

Co kryje w sobie owoc dzikiej róży?

Owoc dzikiej róży ma do zaoferowania wiele korzyści dla samopoczucia i urody. Zawdzięczamy to witaminie C, którą owoce dzikiej róży są szczodrze obdarzone. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę pokrywają już 1-3 sztuki - a są to przecież niewielkie kuleczki. 

Owoc dzikiej róży jest bogaty również w garbniki, które wspierają trawienie i wydzielanie soków żołądkowych oraz pektyny, które pomagają oczyszczać organizm  i ograniczają wchłanianie glukozy w jelicie cienkim. W składzie wyróżnić można także witaminy A, z grupy B, E i K. Ich działanie odczujecie na wielu poziomach. Zadbają o was całościowo. 

Dzika róża - właściwości 

W czym najlepiej sprawdzają się owoce dzikiej róży? Warto mieć je na stałe w swojej kuchennej szafce z herbatami z wielu powodów. Regularnie stosowane owoce dzikiej róży:

  • wspierają odporność
  • koją i łagodzą ból stawów
  • działają przeciwzapalnie 
  • pomagają regulować ciśnienie tętnicze
  • spowalniają starzenie się organizmu
  • zmniejszają zmęczenie i stres

Herbata z owoców dzikiej róży pozytywnie wpływa też na wygląd: poprawia kondycję skóry, uelastycznia ją, rozjaśnia przebarwienia oraz nadaje cerze promienny wygląd. Można ją pić, po przestygnięciu, ale także używać jako toniku do twarzy. Wystarczy, że odlejecie świeżą porcję, nabierzecie ją wacikiem i przemyjecie twarz.

Herbata z owoców dzikiej róży - przepis

Jeśli chcecie wyciągnąć z owoców dzikiej róży esencję, nie traktujcie ich jako dodatku do zwykłej herbaty - zróbcie z nich czysty napar. 

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki suszonych owoców dzikiej róży*
  • 1 szklanka wrzątku

Sposób przygotowania: 

  1. Zalejcie wrzątkiem owoc dzikiej róży.
  2. Przykryjcie i odstawcie do naciągnięcia na ok. 8 minut.
  3. Następnie odcedźcie i pijcie na ciepło. 

*Owoc dzikiej róży możecie również zetrzeć do herbaty przed zaparzeniem - wystarczy 1 g (na oko - 1/5 łyżeczki). Aby uniknąć konieczności odcedzania gotowej herbaty, zetrzyjcie je prosto do zaparzacza do herbaty, na grubych oczkach.