Mając na talerzu kotlety z piersi z kurczaka w tej wersji nikt nie będzie narzekał, że znów na obiad jest to samo. Mięso z piersi z kurczaka jest lżejsze niż inne części, a w dodatku bardzo szybko się smaży - szczególnie lekko rozklepane na cieńszy płat. Kotlety drobiowe są też sycące, a oprócz tego, dzięki niezwykłej panierce, nie „piją” tak dużo tłuszczu, ile mogłyby, gdyby panierką była zwykła bułka tarta. Chińskie kotlety z kurczaka w naszej wersji wyróżniają się panierką, której bazą jest panko. Co to takiego i dlaczego warto zamienić na nią klasyczną bułkę tartą? 

W czym panierować kotlety z piersi z kurczaka po chińsku?

Panko to japoński, grubo mielony odpowiednik naszej bułki tartej. Robi się je z pszennego chleba bez skórki (jasne panko) lub ze skórką - wtedy panko jest lekko ciemniejsze. Panko ma strukturę, która przypomina wiórki kokosowe. Tworzy na mięsie chrupiącą, zwartą skorupkę, która nie odpada i przejmuje smak dań. Można w nim panierować również warzywa. Podobnie jak zwykła bułka tarta, świetnie łączy się z innymi dodatkami. Panko kupicie nawet w osiedlowych supermarketach. Jest ono bardzo często wykorzystywane w azjatyckich restauracjach.

W tym przepisie panko połączymy z sezamem i odrobiną smakowitego parmezanu, który nada przyjemny smak panierce. Odświeży go starta skórka z cytryny. Do takich kotletów pasować będzie każda surówka. Wypróbujcie np. surówkę z białej kapusty ze słodko-kwaśną zalewą jak u „chińczyka”, a zrobicie sobie orientalną ucztę. Surówka z kalarepy lub świeżego ogórka, np. mizeria lub tzatziki również się sprawdzą. 

Kotlety z piersi z kurczaka po chińsku

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 80 g panko (grubo mielonej bułki tartej)
  • 1 i 1/2 łyżki ziaren jasnego sezamu 
  • 2 pełne łyżki tartego parmezanu
  • skórka z połowy cytryny

Dodatkowo: cząstki cytryny do podania i olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie mięso i osuszcie ręcznikiem. Podzielcie je na równe kotlety i rozbijcie delikatnie tłuczkiem.
  2. Wsypcie mąkę na głęboki talerz, na 2. talerzu wymieszajcie jajko z mlekiem (białko nie powinno się ciągnąć).
  3. Na 3. talerzu wymieszajcie razem panko, parmezan, sezam i startą skórkę z cytryny, wymieszajcie.
  4. Panierujcie kotlety kolejno w mące, mleku z jajkiem i w panko.
  5. Opanierowane mięso odłóżcie do lodówki na 20-30 minut. 
  6. Po upływie tego czasu rozgrzejcie mocno tłuszcz na patelni i smażcie kotlety po ok. 5 minut z każdej strony. 
  7. Odsączcie mięso z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawajcie z ulubionymi dodatkami i cząstką cytryny obok - jak schabowe.