Mając na talerzu kotlety z piersi z kurczaka w tej wersji nikt nie będzie narzekał, że znów na obiad jest to samo. Mięso z piersi z kurczaka jest lżejsze niż inne części, a w dodatku bardzo szybko się smaży - szczególnie lekko rozklepane na cieńszy płat. Kotlety drobiowe są też sycące, a oprócz tego, dzięki niezwykłej panierce, nie „piją” tak dużo tłuszczu, ile mogłyby, gdyby panierką była zwykła bułka tarta. Chińskie kotlety z kurczaka w naszej wersji wyróżniają się panierką, której bazą jest panko. Co to takiego i dlaczego warto zamienić na nią klasyczną bułkę tartą?
W czym panierować kotlety z piersi z kurczaka po chińsku?
Panko to japoński, grubo mielony odpowiednik naszej bułki tartej. Robi się je z pszennego chleba bez skórki (jasne panko) lub ze skórką - wtedy panko jest lekko ciemniejsze. Panko ma strukturę, która przypomina wiórki kokosowe. Tworzy na mięsie chrupiącą, zwartą skorupkę, która nie odpada i przejmuje smak dań. Można w nim panierować również warzywa. Podobnie jak zwykła bułka tarta, świetnie łączy się z innymi dodatkami. Panko kupicie nawet w osiedlowych supermarketach. Jest ono bardzo często wykorzystywane w azjatyckich restauracjach.
W tym przepisie panko połączymy z sezamem i odrobiną smakowitego parmezanu, który nada przyjemny smak panierce. Odświeży go starta skórka z cytryny. Do takich kotletów pasować będzie każda surówka. Wypróbujcie np. surówkę z białej kapusty ze słodko-kwaśną zalewą jak u „chińczyka”, a zrobicie sobie orientalną ucztę. Surówka z kalarepy lub świeżego ogórka, np. mizeria lub tzatziki również się sprawdzą.
Kotlety z piersi z kurczaka po chińsku
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 80 g panko (grubo mielonej bułki tartej)
- 1 i 1/2 łyżki ziaren jasnego sezamu
- 2 pełne łyżki tartego parmezanu
- skórka z połowy cytryny
Dodatkowo: cząstki cytryny do podania i olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Umyjcie mięso i osuszcie ręcznikiem. Podzielcie je na równe kotlety i rozbijcie delikatnie tłuczkiem.
- Wsypcie mąkę na głęboki talerz, na 2. talerzu wymieszajcie jajko z mlekiem (białko nie powinno się ciągnąć).
- Na 3. talerzu wymieszajcie razem panko, parmezan, sezam i startą skórkę z cytryny, wymieszajcie.
- Panierujcie kotlety kolejno w mące, mleku z jajkiem i w panko.
- Opanierowane mięso odłóżcie do lodówki na 20-30 minut.
- Po upływie tego czasu rozgrzejcie mocno tłuszcz na patelni i smażcie kotlety po ok. 5 minut z każdej strony.
- Odsączcie mięso z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawajcie z ulubionymi dodatkami i cząstką cytryny obok - jak schabowe.
Komentarze