Większość z nas ma tę przekąskę w domu gdzieś na dnie szafki z przysmakami na „czarną godzinę”. Jest to awaryjny przysmak do postawienia na stole, gdy w domu nie ma już nic innego dla gości. Przekąska była popularna zwłaszcza w latach 90. i 2000., ale teraz, po latach wróciła w nowych smakach - nie tylko z solą. Lubi ją właściwie każdy, więc eksperyment ze zmianą panierki na pewno zakończy się sukcesem. Sposób możecie zastosować do kotletów z piersi kurczaka, ale również z indyka czy schabowych. 

O czym trzeba pamiętać przy panierowaniu? 

Zanim usmażycie z nami soczyste kotlety drobiowe, przypomnijcie sobie, co zrobić, by panierka nie odpadała podczas smażenia od mięsa. Kotlety przed panierowaniem powinny zostać dokładnie osuszone. Jeśli będą zbyt mokre, panierka z dużym prawdopodobieństwem odpadnie. Rozkłócając jajko na panierkę, warto dodać do niego kapkę oleju. Dzięki temu masa jajeczna lepiej przywrze do mięsa - bułka (a w naszym przypadku inny dodatek - słone paluszki) lepiej przyczepi się do kotletów.

Kotlety trzeba panierować tuż przed położeniem ich na rozgrzanej patelni. Jeśli je już zapanierujecie, nie odkładajcie smażenia na później, tylko od razu wrzucajcie na rozgrzany tłuszcz. Im dłużej będziecie zwlekać, tym większe ryzyko, że panierka wyschnie i odpadnie od mięsa na patelni.

Jak zrobić panierkę ze słonych paluszków?

Nic prostszego. Wystarczy połamać słone paluszki, a następnie zmiażdżyć je na spód błyskawicznego sernika bez pieczenia na herbatnikach. Kawałki nie muszą być równej wielkości. Paluszki nie powinny być zmielone na pył czy piasek. Konsystencja żwirku będzie zdecydowanie lepsza. Dzięki temu panierka będzie bardziej chrupać.

Oprócz klasycznych solonych paluszków możecie też wykorzystać wersje o innych smakach, np. z serem i zieloną cebulką, bekonowe, z sezamem lub z makiem. Dzięki temu kotlety z kurczaka á la schabowe w panierce będą jeszcze ciekawsze. Niezależnie od tego, który smak wybierzecie, używajcie soli oszczędnie - w przekąsce jest jej już dość sporo.

Trik z paluszkową panierką przyda wam się w momencie, jeśli akurat nie macie już bułki tartej i kończy wam się mąka. Podobnie jak paluszki zachowają się precelki. One też są dostępne w różnych smakach. 

Przepis na kotlety z kurczaka w panierce ze słonych paluszków

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie słonych paluszków (ok. 70-100 g)
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i oczyśćcie mięso z kurczaka - usuńcie błony i ewentualne przerosty tłuszczu.
  2. Pokrójcie filety na 2-4 kotlety (w zależności od grubości i wielkości filetów).
  3. Oprószcie solą i pieprzem z obu stron. Wstawcie do lodówki na ok. 20-30 minut.
  4. Pod koniec tego czasu przygotujcie składniki panierki: połamcie paluszki na mniejsze kawałki i rozwałkujcie je, a następnie przesypcie okruchy do miski lub na głęboki talerz.
  5. W 2. misce rozkłóćcie jajko, do 3. wsypcie mąkę. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni.
  6. Wyjmijcie mięso z lodówki i panierujcie je od razu kolejno w mące, jajku i paluszkach.
  7. Usmażcie kotlety na złoto na gorącym tłuszczu.

Podawajcie z ryżem lub z ziemniakami i ulubioną surówką, np. sałatką szwedzką z marchewką lub z łagodniejszą sałatką z kapusty pekińskiej i marchewki z majonezem.