Kotlet devolay

4.5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja na niedzielny obiad, to prostsza wersja bez kości bo niektórzy sądzą, że devolay bez kości to nie devolay. Ale zdobądź tu piersi kurczaka z kostką chyba, że kupimy kurczaka w całości, ale to nie opłacalne przy większej ilości porcji :).
Czy jest trudny do zrobienia, no cóż trzeba tak umiejętnie rozbić mięso, by nie powstały dziury i dobrze go zawinąć aby masło nie uciekło podczas smażenia.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
    1/2 kostki masła
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    bułka tarta
    mąka
    jajko
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlet devolay - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy i osuszamy, rozbijamy delikatnie na większy płat najlepiej wkładając do woreczka, wówczas mięso nie chwyta się deski i nie porwie się.
    Oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
    Masło rozdrabniamy i mieszamy z niewielką ilością soli i 2 łyżkami posiekanej pietruszki.Wykładamy na folie spożywczą, kształtujemy 4 wałeczki i wkładamy na chwilę do lodówki by stwardniało.
    Na każdy płat mięsa nakładamy masło i ciasno zawijamy zakładając boki do środka.
    Panierujemy w mące, jajku i bułce - można powtórzyć panierowanie i ja tak zazwyczaj robię tyle że drugi raz bez mąki.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu by mięso usmażyło się w środku.
    Podajemy z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować