Jajka w sosie przeważnie kojarzą się z musztardą lub chrzanem i ziemniakami - w wersji na co dzień i stołówkowej. Na święta podawane są jeszcze z sosem tatarskim, majonezem lub sosem koperkowym oraz z różnymi pastami, np. z pastą z tuńczyka czy łososia. Mogą być podawane zarówno na zimno, jak i na gorąco. A gdyby tak zrobić je na śniadanie lub obiad wielkanocny, prosto z patelni i w sosie żurkowym? 

Jajka w sosie - jak zmienić PRL-owski klasyk w odświętny przysmak?

Sposób przygotowania jajek w sosie żurkowym przypomina nieco szakszukę. To bliskowschodnie danie, gdzie jajka sadzone są w sosie pomidorowym z dodatkiem kuminu, mielonej papryki, kolendry i innych wyrazistych przypraw. Można powiedzieć, że jajka w sosie żurkowym to „szakszuka po polsku”, bo jajka posadzicie na prostym, esencjonalnym, kremowym i kwaskowatym sosie. Zrobicie go z zakwasu na żurek wraz z mąką.

Jajka wymagają kilku minut pod przykrywką - wtedy białka będą ścięte, ale żółtka wciąż płynne. Takie są najsmaczniejsze. Jeśli wolicie je w bardziej stałej formie, pozostawcie je na chwilę dłużej. Podawajcie z ziemniakami lub z chlebem. 

Jajka w sosie żurkowym - przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki zakwasu wraz z mąką
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego, ale może być zwykłe)
  • 1 cebula 
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: szczypiorek lub natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrójcie cebulę w kostkę. Podsmażcie na lekko złoty kolor na 2 łyżkach masła. 
  2. Wymieszajcie zakwas z mąką i wlejcie na patelnię z cebulą, doprawcie pieprzem.
  3. Wlejcie na patelnię śmietankę, wyłączcie gaz i wymieszajcie wszystko razem. Sos będzie rzadki, ale zacznie gęstnieć.
  4. Ostrożnie wbijcie jajka na patelnię z sosem. Oprószcie je delikatnie pieprzem i solą. 
  5. Włączcie z powrotem gaz i przykryjcie patelnię. Duście pod przykrywką przez kilka minut, aż białka się zetną (do 8-10, w zależności od tego, jak mocno ścięte jajka lubicie).