Pamiętam, jak w domu, tuż po rosole i Familiadzie, na stół „wjeżdżała” potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem w kremowym beszamelowym sosie z gałką muszkatołową. Czasami też pojawiała się w poniedziałek, jako danie z „recyklingu”. To zdecydowanie jedno z najmilszych kulinarnych wspomnień mojego dzieciństwa. Moja mama robiła głównie ten wariant tego dania - tradycyjny, klasyczny i jakże polski. Z ryżem, beszamelem czy sosem śmietanowym i natką pietruszki, każdy jadł taką potrawkę przynajmniej raz. Potrawka z kurczaka z rosołu z innymi dodatkami, przyprawami i sosem, z banalnego, odtwórczego dania przeistoczy się w niezwykły przysmak.
Potrawka z mięsa z rosołu - nie zawsze z ryżem i marchewką
Potrawka z mięsa po rosole w moim wykonaniu nie zawiera ani grama ryżu, ani kropli beszamelu. Jest lżejsza, bardziej aromatyczna, a jednocześnie jeszcze bardziej treściwa, a to dzięki kaszy bulgur. Kasza bulgur jest kaszą pszeniczną, ale sceptycy pszenicy nie powinni się zniechęcać. Powstaje z pszenicy durum (z której robi się makaron), dzięki czemu po ugotowaniu ma przyjemną, jędrną konsystencję. Ma też lekko orzechowy, neutralny smak, który pasuje do wszystkich dodatków.
Spośród kasz z pszenicy (kaszy manny i kuskusu) zawiera ona najwięcej błonnika (4,5 g na 100 g), a przy tym jednocześnie najmniej kalorii (83 kcal / 100 g). Wyróżnia się też wysoką zawartością magnezu (32 mg / 100 g). Dla porównania, w kuskusie jest go zaledwie 8 g. Zawiera też sporo fosforu, potasu, wapnia, kwasu foliowego, a także witamin: A, z grupy B, E, K.
Oprócz bulguru, zamiast marchewki z groszkiem używam pora. Karmelizuję go na patelni. Dzięki temu staje się słodki i pyszny - zupełnie inny, niż w surówce, gdzie zwykle szczypie w język. Aby nie było zbyt słodko, dla równowagi i apetycznego koloru dodaję sporo koncentratu pomidorowego, mieloną słodką paprykę i 1/2 łyżeczki curry. Tak powstaje polsko-indyjskie, sycące danie z 1 patelni.
Najlepiej wykorzystać do takich dań głęboką patelnię, z w której zmieści się większa porcja smażonych produktów:
Potrawka z kurczaka z bulgurem - przepis
Składniki:
- 300 g ugotowanego mięsa z rosołu (udek lub podudzi, bez skóry i kości)
- 200 g kaszy bulgur
- 1 por (jasna część)
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki sosu sojowego (można pominąć, ale warto dodać do smaku)
- sól i pieprz do smaku
- 1 szczypta cukru
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotujcie pozostałe składniki: poszarpcie widelcem lub posiekajcie drobniej mięso z rosołu.
- Pokrójcie por w półplasterki i zrumieńcie go na patelni z odrobiną soli i cukru. Im bardziej skarmelizowany, tym smaczniejszy.
- Dodajcie na patelnię poszarpane mięso, przyprawę curry, paprykę mieloną i sos sojowy.
- Przesmażcie przez chwilę, mieszając, a następnie wlejcie przecier pomidorowy.
- Przykryjcie i duście przez kilka minut. Następnie odkryjcie patelnię i smażcie, aż nadmiar płynu odparuje.
- Doprawcie solą i pieprzem, podawajcie na gorąco.
Komentarze