Pamiętam, jak w domu, tuż po rosole i Familiadzie, na stół „wjeżdżała” potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem w kremowym beszamelowym sosie z gałką muszkatołową. Czasami też pojawiała się w poniedziałek, jako danie z „recyklingu”. To zdecydowanie jedno z najmilszych kulinarnych wspomnień mojego dzieciństwa. Moja mama robiła głównie ten wariant tego dania - tradycyjny, klasyczny i jakże polski. Z ryżem, beszamelem czy sosem śmietanowym i natką pietruszki, każdy jadł taką potrawkę przynajmniej raz. Potrawka z kurczaka z rosołu z innymi dodatkami, przyprawami i sosem, z banalnego, odtwórczego dania przeistoczy się w niezwykły przysmak. 

Potrawka z mięsa z rosołu - nie zawsze z ryżem i marchewką

Potrawka z mięsa po rosole w moim wykonaniu nie zawiera ani grama ryżu, ani kropli beszamelu. Jest lżejsza, bardziej aromatyczna, a jednocześnie jeszcze bardziej treściwa, a to dzięki kaszy bulgur. Kasza bulgur jest kaszą pszeniczną, ale sceptycy pszenicy nie powinni się zniechęcać. Powstaje z pszenicy durum (z której robi się makaron), dzięki czemu po ugotowaniu ma przyjemną, jędrną konsystencję. Ma też lekko orzechowy, neutralny smak, który pasuje do wszystkich dodatków. 

Spośród kasz z pszenicy (kaszy manny i kuskusu) zawiera ona najwięcej błonnika (4,5 g na 100 g), a przy tym jednocześnie najmniej kalorii (83 kcal / 100 g). Wyróżnia się też wysoką zawartością magnezu (32 mg / 100 g). Dla porównania, w kuskusie jest go zaledwie 8 g. Zawiera też sporo fosforu, potasu, wapnia, kwasu foliowego, a także witamin: A, z grupy B, E, K.

Oprócz bulguru, zamiast marchewki z groszkiem używam pora. Karmelizuję go na patelni. Dzięki temu staje się słodki i pyszny - zupełnie inny, niż w surówce, gdzie zwykle szczypie w język. Aby nie było zbyt słodko, dla równowagi i apetycznego koloru dodaję sporo koncentratu pomidorowego, mieloną słodką paprykę i 1/2 łyżeczki curry. Tak powstaje polsko-indyjskie, sycące danie z 1 patelni. 

Najlepiej wykorzystać do takich dań głęboką patelnię, z w której zmieści się większa porcja smażonych produktów:

Potrawka z kurczaka z bulgurem - przepis 

Składniki:

  • 300 g ugotowanego mięsa z rosołu (udek lub podudzi, bez skóry i kości) 
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 por (jasna część)
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (można pominąć, ale warto dodać do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta cukru

Dodatkowo: olej do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. W międzyczasie przygotujcie pozostałe składniki: poszarpcie widelcem lub posiekajcie drobniej mięso z rosołu. 
  3. Pokrójcie por w półplasterki i zrumieńcie go na patelni z odrobiną soli i cukru. Im bardziej skarmelizowany, tym smaczniejszy.
  4. Dodajcie na patelnię poszarpane mięso, przyprawę curry, paprykę mieloną i sos sojowy. 
  5. Przesmażcie przez chwilę, mieszając, a następnie wlejcie przecier pomidorowy. 
  6. Przykryjcie i duście przez kilka minut. Następnie odkryjcie patelnię i smażcie, aż nadmiar płynu odparuje.
  7. Doprawcie solą i pieprzem, podawajcie na gorąco.