Bigos z młodej kapusty na pewno szybko wam się nie znudzi. Codziennie możecie podawać go z czymś innym: z chlebem, z łazankami lub ziemniakami: ziemniaczanym purée, pieczonymi ziemniakami z boczkiem czy też gotowanymi ziemniakami w mundurkach z dodatkiem koperku. Pasować będzie też kasza, np. pęczak lub jęczmienna. Bez dodatków również będzie sycący i pyszny. To doskonałe danie na aktywne dni, kiedy nie macie czasu zajmować się gotowaniem. Wystarczy go po prostu odgrzać, a to zajmie tylko chwilę.
Wiosenny bigos z młodej kapusty z kiełbasą - przepis
Składniki:
- 2 kg młodej kapusty
- 500 g kiełbasy
- 6-8 pomidorów (mogą być pomidory z puszki - polecamy pelati)
- 200 g masła
- 2 szklanki wody
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny
- pieprz i sól do smaku
Opcjonalnie: posiekany świeży koperek lub natka do podania.
Sposób przygotowania:
- Poszatkujcie młodą kapustę.
- Natnijcie pomidory na krzyż, nie docinając ich do końca. Zalejcie wrzątkiem i odłóżcie na 5 minut. Jeśli macie pomidory z puszki, odcedźcie z nich sok (wykorzystacie w innym daniu).
- Zdejmijcie z pomidorów skórkę i posiekajcie je na większe kawałki. Posiekajcie też cebulę, a kiełbasę pokrójcie w plasterki.
- Podsmażcie na oleju cebulę wraz z kiełbasą. Dodajcie kapustę, przesmażcie przez chwilę, mieszając.
- Wlejcie wodę, dodajcie sól, pieprz i suszoną włoszczyznę.
- Przykryjcie i duście przez 15 minut. Co jakiś czas przemieszajcie - sprawdzicie w ten sposób, czy nic się nie przypala.
- Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajcie do garnka pomidory i masło. Wymieszajcie, spróbujcie, w razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem.
Bigos możecie dodatkowo posypać świeżym koperkiem lub natką.
Co jeszcze można zrobić z młodej kapusty?
Bigos z młodą kapustą i kiełbasą to niejedyna pyszna możliwość wykorzystania tego warzywa w kuchni. Duszona młoda kapusta z koperkiem i boczkiem będzie pasować do waszych ulubionych schabowych. Gołąbki z młodej kapusty to kolejny dobry pomysł. Liście sparzą się zdecydowanie szybciej, nie trzeba będzie wycinać z nich nerwów - a więc całe danie będzie szybciej gotowe.
A może macie ochotę na kotlety? Kotlety z młodej kapusty wymagają odcedzenia z kapusty nadmiaru wody. Poszatkowaną kapustkę trzeba posolić i odłożyć na ok. 3 godziny, następnie odlać i odcisnąć z niej wodę i połączyć z cebulą, koperkiem, mąką, jajkami, bułką tartą i pieprzem. Z takiej masy uformujecie lub usmażycie pyszne kotleciki.
Komentarze