Istnieje spory wybór konserwowych dań mięsnych tego typu. Nie musicie kupować mięsnych przetworów w sklepie. Jeśli macie dostęp do dobrej jakości mięsa, szkoda z tego nie skorzystać i nie zrobić własnych konserw mięsnych ze słoika. Kiełbasa w słoiku ze smalcem i galaretką z dodatkiem ogórka kiszonego będzie pyszną, sycącą przekąską lub, w połączeniu z bułeczką do przegryzienia, gotowym śniadaniem. Na obiad sprawdzi się też tyndalizowana łopatka ze słoika, Przyrządzić w podobny sposób możecie też inną domową konserwę - mięso w słoikach. Takie mięso po podzieleniu widelcem nadaje się również zarówno na kanapkę, jak i jako dodatek do makaronu z sosem śmietanowym, jeśli macie ochotę urozmaicić sobie „obiad z konserwy”.
Jak zrobić kurczaka w słoiku?
Pasteryzacja i tyndalizacja przetworów to jedne z najlepszych wynalazków ludzkości. Kurczaka w słoikach z poniższego przepisu zjecie zarówno na zimno, jak i na gorąco. W obu wersjach będzie smaczny oraz soczysty. Do tego wystarczy choćby kromka chleba i prosty obiad gotowy.
Przygotujecie go w bardzo prosty sposób. Jeśli macie 5 dużych słoików i duży garnek, zrobicie porcję na co najmniej tydzień, zakładając, że będziecie jeść konserwowego kurczaka od poniedziałku do piątku. Mięso przed pasteryzacją w słoikach należy wymoczyć w solance z 3 l wody i 3 łyżek soli. Dzięki moczeniu mięso po pasteryzacji pozostanie jasne, będzie też smaczniejsze i bardziej miękkie, a zawartość słoika będzie klarowna - mięso nie puści zbyt dużo szumów.
Mięso podzielone na mniejsze kawałki po prostu wkładamy do słoika z przyprawami i warzywami, zalewamy solanką i pasteryzujemy. Tak jak inne przetwory, ale gotujemy dłużej (aby nic po ugotowaniu nie pozostało surowe i aby wieczka dobrze się zassały).
Pasteryzowany kurczak w słoikach - przepis
Składniki (na 5 słoików o poj. ok. 700-720 g):
- 12 podudzi z kurczaka
- 8 skrzydełek
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 5-10 ząbków czosnku (tyle, ile lubicie - po 1-2 ząbki na słoik)
- 5 łyżeczek gorczycy
- 5 łyżeczek kolorowego pieprzu w ziarnach
- 1 l zagotowanej, chłodnej wody
- 1 płaska łyżka soli
Dodatkowo: 3 l wody i 3 łyżki soli na solankę do namoczenia mięsa przed włożeniem do słoika oraz natka pietruszki lub lubczyku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Oczyśćcie dokładnie mięso. Podzielcie skrzydełka na 2 części. Ułatwi wam to włożenie ich do słoików.
- Przygotujcie solankę do moczenia mięsa: rozpuśćcie 3 łyżki wody w 3 l wody i włóżcie do niej mięso na 1 i 1/2 godziny.
- Obierzcie warzywa i pokrójcie je w plastry. Czosnek zostawcie w łupinie, tylko lekko go rozgniećcie.
- Wyparzcie wrzątkiem słoiki i wieczka.
- Wyjmijcie mięso z solanki, osuszcie. Włóżcie do każdego słoika po kilka plasterków marchewki i pietruszki, czosnek i po 1 łyżeczce przypraw.
- Włóżcie do środka mięso - tak, by w każdym słoiku znalazło się zarówno podudzie, jak i skrzydełko.
- Pomiędzy kawałki mięsa wetknijcie po gałązce natki lub lubczyku.
- Przygotujcie solankę do zalania mięsa: rozpuśćcie 1 łyżkę soli w 1 l wody i zalejcie mięso tak, by zalewa stanowiła ok. połowę każdego słoika. Mocno zakręćcie.
- Dno dużego garnka wyłóżcie czystą ściereczką i włóżcie do środka słoiki, wieczkiem do góry. Zalejcie zimną wodą do wysokości nakrętek.
- Doprowadźcie na średnim ogniu do wrzenia, zmniejszcie moc palnika i gotujcie na niewielkim ogniu przez ok. 4 godziny.
- W międzyczasie zaglądajcie do przetworów i w razie potrzeby uzupełnijcie wodę - wlewajcie gorącą.
- Po 4 godzinach wyłączcie gaz i wystudźcie mięso w gorącej wodzie, pod przykrywką.
Wasz kurczak w słoikach jest gotowy i można go przechowywać w lodówce przez 2 miesiące.
Komentarze