Draniki to danie regionalne, które najłatwiej spotkać i wypróbować podczas wakacyjnych wojaży. Są wyśmienite przyrządzone z tradycyjnego przepisu, ale aby danie było jeszcze bardziej sycące, możecie okrasić je podwójnie skwarkami. Jednak masa ziemniaczano-cebulowa chłonie już tyle tłuszczu, że jest to zbędne. Skąd w kuchni polskiej wzięły się placki ziemniaczane o nazwie draniki, czym różnią się od klasycznych placków kartoflanych i gdzie można je zjeść?
Draniki – co to takiego?
Draniki to placki ziemniaczane z mięsem mielonym, wędzoną kiełbasą lub gulaszem. Czasami podawane są również z farszem grzybowym lub boczkiem. To tradycyjne białoruskie danie w Polsce najczęściej zjecie na Podlasiu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić je samodzielnie, tym bardziej że w podstawowej wersji są bardzo proste w wykonaniu. Masę na placki na słono wzbogaca się czasami o skwarki z gorącym tłuszczem, a w wersji na słodko o mleko lub kefir. Ziemniaki na draniki trzyjcie na grubych oczkach, podczas gdy typowe placki ziemniaczane - na drobnych. Placki draniki zwykle podawane są na słono - ich różne odmiany na słodko (np. z farszem z maku lub twarogu, z cukrem) są jedzone zdecydowanie rzadziej. Draniki są też obecne w kuchni ukraińskiej jako deruny.
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym – przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków*
- 1 duża cebula
- 3 łyżki mąki pszennej (można pominąć, wiele gospodyń jej nie stosuje)
- 2 jajka
- 300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
*Do przygotowywania placków ziemniaczanych najlepiej użyć mączystych ziemniaków bogatych w skrobię (typu C), odmian takich jak np. gracja, gustaw, honorata, bryza, tajfun czy jutrzenka.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzyjcie na tarce (na grubych oczkach), cebulę drobno posiekajcie, połączcie razem. Do masy dodajcie jajka, mąkę i szczyptę soli.
- W osobnej misce doprawcie mięso solą i pieprzem, wyróbcie masę na gładko.
- Rozgrzejcie na patelni olej, wyłóżcie łyżkę masy ziemniaczanej i lekko spłaszczcie. Na niej połóżcie łyżkę masy mięsnej i ponownie łyżkę ziemniaków.
- Smażcie z obu stron na rumiany kolor.
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym powinny być smażone na sporej ilości oleju - niemal w głębokim tłuszczu, ale możecie obejść tę zasadę i zastosować tyle, ile używacie do zwykłych placków. Draniki bardzo chętnie „ piją” tłuszcz, dlatego po przygotowaniu dobrze odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Dajcie im chwilę „odpocząć” i obcieknąć przed podaniem.
Komentarze